Представянето на божественото в иконите

pravoslavni-ikoni

За да не се размие или издаде присъствието на светите фигури в картините, зографите, които са правили икони, не са направили фигурите реалистични. Иконите представляват отвъдна реалност, ясно различна от обикновените изяви. И поради тази причина от характеристиките на древните времена на иконите е златният фон. 

Голямата разлика между рисуваните икони и представянето на божественост в други пространства на Църквата е ясна. Иконите са изработени за цялата история върху дървена дъска и са преносими, мобилни. . Мозайки, витражи и стенописи са част от архитектурната сграда. В някои случаи, като прозорците, те са структурно част от него. Следователно иконата се превръща в един от елементите за представяне на божествеността, не е единствената, но е със сигурност един от най-обсъжданите през вековете.

Иконата в изкуството. Модерно изкуство

В известен смисъл иконите могат да бъдат разбрани само в контекста на ортодоксалното християнско богословие. В друга иконата е почитан образ, който се възпроизвежда като изкуство дори в съвремието.

Първият пример за използване на иконата през ХХ век и съвременното изкуство несъмнено е поп артът. Всъщност поп артът възприема идеята за „култ“, но вместо да я прилага към божествеността, тя я прилага към новите символи на западното общество: търговски продукти и знаменитости. Мерилин Монро, от Анди Уорхол, повторена хиляди пъти на плосък фон с един цвят, е най-значимият пример.

Но Анди Уорхол не е единственият художник, който прегръща тази идея, други преди него, като Матис или Кандински, познават и използват концепцията за икона в своите произведения.

В съвременното изкуство друг художник, който направи иконата свой знак и една от основните му теми, е Кийт Харинг през 90-те години.В няколко негови творби с едноцветен фон се появяват стилизирани символи на западната култура.

И накрая, белгийският художник Франсис Алис наскоро подхвана темата в своята инсталация „Фабиола“ от 2009 г., представена в Националната портретна галерия в Лондон.

Следователно иконата, както и други предмети от историята на изкуството, напълно е променила външния си вид. Обсъждано, премахнато или прието във всеки случай, то е една от най-разпространените и важни форми на изкуство в нашата култура.

Източник: Иконите.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>