Полагане на асфалт – ключовият фактор за добре поддържани улици

Асфалтиране на пътища
Улица
Улица

Когато шофирате по дадена улица, вероятно не се замисляте за работата, която се полага за поддържането ѝ в добро състояние. Но поддръжката на вашата улица не е никак лека задача – и тя не спира, когато отмине последната буря. Добре поддържаната улица означава чиста настилка и асфалт без пукнатини, дупки и неравности. Полагането на асфалт изисква няколко етапа: смесване и транспортиране на асфалтово свързващо вещество, нанасяне на свързващото вещество върху съществуващата повърхност с машина за полагане на асфалт или на ръка, полагане на нов основен материал върху основата, както е необходимо, за да се създаде готова повърхност, и накрая запечатване на всички останали основни материали, преди движението да премине отново. В тази статия описва как става полагането на асфалт, както и конкретни съвети за поддържане на улиците в добро състояние.

Как се полага асфалт

Полагане на асфалт
Полагане на асфалт

Първата задача при полагането на асфалт е смесването на свързващото вещество с чиста вода. Това свързващо вещество е лепкава субстанция, която държи асфалтовите частици заедно. То се смесва с вода, защото така е по-лесно за обработка. Когато водата се добави към свързващото вещество, се отделя лепкава течност, която може да се излее върху асфалта, за да се превърне в тънък слой лепило. Свързващото вещество може да се смеси и с малко количество течен нефтен газ (известен като LPG), за да се получи по-силно лепило. След това асфалтът се смесва отново с чиста вода при 80-90°C, за да се активира свързващото вещество и да се създаде течност, която може да се използва за полагане на асфалта. Асфалтът се полага по един от двата метода: ръчно или с машини за полагане на асфалт. Ръчното полагане се използва за малки площи и за площи в близост до съществуваща настилка. Ако има пукнатини или неравности по повърхността, този метод не се препоръчва. Асфалтът се разбърква с лопата и се изсипва върху старата повърхност. Важно е да се работи бързо, тъй като свързващото вещество изсъхва бързо и асфалтът се втвърдява, ако остане върху повърхността твърде дълго. Машината за полагане на асфалт е най-разпространената форма на полагане на асфалт. Това е единственият метод, който се препоръчва за по-големи площи за полагане на асфалт. Всъщност той често се използва за цялата дължина на пътя. При полагането на асфалт с машина за полагане на асфалт, асфалтът трябва да се разпредели върху повърхността и да се уплътни в тънък слой. Обикновено асфалтът се уплътнява с достатъчно високо налягане, за да се предотврати разпадането му.

Бъдете подготвени: поддържайте асфалта в добро състояние преди полагане

Улица
Улица

Преди да започнете същинското полагане на асфалт в процеса на Пътно строителство, е изключително важно да предприемете някои превантивни стъпки. Ако искате да поддържате пътя си в добро състояние, трябва да се уверите, че той е в добро състояние в началото. Погрижете се за повърхността на настилката: Най-добрият начин да поддържате асфалта си в добро състояние е да поддържате повърхността на настилката в добро състояние. Запечатайте всички пукнатини и кухини по повърхността: Пукнатините в пътната настилка могат да причинят неравномерно износване, което по-късно може да доведе до появата на дупки и неравности. Незабавно запечатайте всички пукнатини в настилката с грунд или цимент за асфалт, или с помощта на потник (ако вашата юрисдикция го позволява). Уверете се, че основата е в добро състояние: Основата на пътя е също толкова важна, колкото и повърхността. Уверете се, че в нея няма дупки и неравности и че е покрита с по-нов слой асфалт в процеса на Пътно строителство.

Инструментите, от които ще се нуждаете

 • Оборудване за смесване
 • То ще се използва за смесване на свързващото вещество и водата и за активиране на свързващото вещество.
 • Кофа или камион за транспортиране на асфалт и асфалтови материали: Ще ви е необходим камион за транспортиране на асфалта и кофа за транспортиране на асфалтовия материал. Ако е възможно, опитайте се да използвате камион с ремарке. Това ще ви спести време. Ако не разполагате с камион и ремарке, можете да наемете такъв от фирма, която транспортира материали за строителни обекти.
 •  Камиони за чакъл: Използват се за разпръскване на трошен камък.
 • Лопати за смесване: Ще ви трябват поне две лопати – една за разбъркване на свързващото вещество и една за разстилане на асфалта.
 • Уплътняващи валяци: Използват се за уплътняване на асфалта. Трябва да има поне четири валяка, всеки с дължина между 1 и 2 m. – Машини за полагане на асфалт: Използват се за получаване на постоянен поток от течен асфалт. Когато асфалтът е течен, той се полага много по-лесно.
 • Пръскачки: Използват се за нанасяне на течен асфалт. Можете да закупите пръскачки с ниско налягане или да използвате ръчна помпа.

Поддръжка на новата асфалтова алея

 • Ако полагате нова алея, новата ви асфалтова алея ще трябва да се поддържа. Ако не поддържате новата си асфалтова алея, ще се образуват дупки и неравности, което ще затрудни използването на пътя.
 • Запечатайте всички пукнатини: Ако имате нова асфалтова алея, незабавно запечатайте всички пукнатини по настилката. Това ще предотврати образуването на дупки.
 • Поддържайте основата: След като алеята ви е в добро състояние, ще трябва да я поддържате. Това може да стане чрез премахване на всички плевели, които растат в близост до ръба на алеята, и чрез отстраняване на всички счупени парчета асфалт.

След като новият асфалт изсъхне: дупки и пукнатини

 • След като асфалтът изсъхне, той ще бъде готов за движение. Това обаче не означава, че асфалтът е безопасен. Асфалтът все още е много мек и може да се повреди, ако бъде ударен с достатъчно тежък предмет.
 • Проверете повърхността: Тъй като асфалтът е много мек, ще трябва да използвате уред, наречен депресор, за да проверите повърхността. Можете да намерите депресор във всеки магазин за строителни материали. Депресорът компресира асфалта, което ще ви покаже дали има пукнатини по настилката.
 • Поддържайте асфалта: След като алеята ви е в добро състояние, ще трябва да я поддържате. Това може да стане чрез премахване на плевелите, които растат в близост до ръба на алеята, и чрез отстраняване на счупените парчета асфалт.

Обобщение

Полагането на асфалт е сложен процес, който изисква няколко стъпки. Ако започвате от нулата, добре е да маркирате всички дупки, пукнатини и неравности в асфалта, преди да започнете. Ако работите върху съществуваща асфалтова настилка, не забравяйте да запечатате всички пукнатини или празнини в настилката. Това ще предотврати образуването на дупки и неравности в последствие. След като повърхността е в добро състояние, можете да положите нов асфалт от Фирма RKEM GROUP. Уверете се, че поддържате новата асфалтова алея така, както бихте поддържали всеки друг тротоар или алея.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>