Отпушване на канали – съвети на опитен водопроводчик

tn_kanalihit-8

Основно в нашите жилища канализационната система за кухня, баня и тоалетна е обща. За всеки собственик е трудно да се размине със запушване на мивка, сифон или който и да е друг участък от канализацията, а това води до необходимост от отпушване на каналите.

Преди всичко се запушва участъка между мивката и банята. Това се получава, защото по тръбата, идваща от кухненската мивка, се стичат отпадни води наситени с мазнини и хранителни остатъци, които постепенно запушват канала. Така източника на замърсяване може да бъде: мазнини, попаднали отпадъци от измиването на зеленчуци и плодове и много други от различен характер, дори попаднали отпадъци от строителни материали.

Добре е да се сложи специална цедка на отвора на мивката за да се задържат отпадъците и после да се отстранят. Ако въпреки взетите мерки запушването се появи, то не е толкова сложно сами да го отстраните. За начало е необходимо да се убедите, че наистина е запушена тръбата, а не сифона на мивката или на банята. Ако проблема е в сифона, то трябва само да го отворите, почистите и го поставите на мястото му. Често канализацията се задръства в местата на преходите и свръзките при извивки. Тук може да се образуват запушвания с плътни твърди отпадъци, които е невъзможно да бъдат отстранени с подръчни средства и се налага да се разбива канализацията.

За отпушването на каналите могат да се ползват няколко метода: ръчна вакум помпа, химически средства, вода под налягане, пружинен маркуч.

Вакум помпата добре се справя с неголямо запушване. За да се почисти с нея отвора на мивката или банята, тя се поставя върху съответния отвор, като основата на помпата бъде покрита с вода. После се движи леко на горе и на долу, за да се създаде вакум и да се отстранят мръсотиите.

За отпушването на каналите отлично помагат и съвременните специални средства, които се наливат в тръбите и разтварят образуваните натрупвания благодарение на наличните в състава им киселини или основи. Ползването им за отпушване на каналите трябва да става много внимателно и стриктно да се спазва инструкцията за тяхното приложение.

При невъзможност да се постигне отпушване на каналите с тези методи се прибягва към използването на приспособление направено от навита стоманена пружина. Еластичното устройство е дълго около 3 метра. Вкарва се в отвора и чрез въртене навлиза в тръбата и отстранява натрупаните отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>