Отоплението на пелети става все по-популярно

Отоплението на дървени пелети започва да става все по-предпочитан вариант от хора по цял свят, особено в последните няколко години. Това е най-добрият начин да се отопляваме, като в същото време използваме рециклирано дърво, което посредством производствен процес се превръща в малки и много полезни парченца, които ние ползваме.

На първо място трябва да се отбележи, че отоплението от този тип е много по-евтино, оставя минимално количество отпадъчен материал под формата на пепел. Удобството е много по-голямо от останалите алтернативи, а точността с която работят механизмите е перфектна.

Зареждате своя котел, печка, парно с определено количество пелети в резервоар, предназначен за тази цел. От там нататък уредът сам преценява кога и колко от тях да изпрати за изгаряне. Със сигурност всеки може да се справи, без никакъв риск. При стандартните печки на дърва си трябва постоянен надзор, за да има спокойствие, а и горене, защото те трябва да се захранват постоянно..

Всичко се състои в това да заредите с материал за горене, да настроите компютъра или термостата на желаната температура. Съществува възможност дори да въведете настройки с точност до определени часове, или пък за ден и нощ. От там нататък всичко е напълно автономно.

Въпреки не големия си размер, ефективността на печките на пелети е доста голяма, дори по-голяма от уреди, които са огромни и използват за захранване различни от дърво ресурси. Говорим за едни 80 до 85 процента ефективност.

Разполагаме с един механизъм за „негативно налягане“, които принуждава топлината да върви само навън, което води до по-голяма площ на отопление и по-малка загуба на топлина. Потокът от топъл въздух е много компактен, понякога се използва вентилатор за по-добро разпространение.

По-голямата ефективност води до почти никакво отделяне на пушек, пепел и сажди. Нямате нужда и от масивен комин. Има модели, които използват една доста малка тръбичка, която да отвежда газовете от горенето извън дома ви. Можем да кажем, че от едни 20-ина килограма пелети ще извадите доста малко пепел, максимум няколко чашки.

Ако сте много заети, без проблем може да чистите по-рядко пепелта. В същото време сте спокойни, че горите само дърво. Това са просто стърготини и дървена пепел, които са слепени на висока температура, без никакво лепило и химични субстанции.

Вече пелетите се продават във всеки град, и то на много добри цени, особено ако купите по-голямо количество. Доставят ви ги до вашия дом, а те самите ще заемат по-малко място от дървата, доста по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>