Непреходните бижута – материали, методи и исторически факти

Непреходните бижута – материали, методи и исторически факти

През по-голямата част от човешката история, хората са носили бижута. Носят се и днес, макар методите и материалите, използвани за тяхното производство да са претърпели пълна метаморфоза. Различно е и предназначението на различните видове ювелирни изделия. Доколко обаче голяма е промяната и кои са малко известните исторически факти относно бижутерията, ще разгледаме в следващите редове.

Еволюция на материалите

През вековете, в различните култури по света, материалите, използвани за изработка на бижута варират от такива с животински произход до елементи, взети от дивата природа. Нашите прародители са се кичели с накити, направени от черупки, кости, нокти и бивни на всякакви животни, в това число и от кожа. Не са липсвали и украшения, изработени от камъни, дърво и цветя.

С откриването на металите, особено на благородните, бижутерията достига най-големи висоти. Металните накити са били допълнително декорирани със скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли, корали, емайли, витражни пасти и керамика. В някои епохи художниците-занаятчии понякога поставяли по-малко акцент върху присъщата стойност на материалите, за сметка на естетическата им функция като компоненти, допринасящи за търсения декоративен ефект.

По този начин, майсторите бижутери в миналото са успявали да изработят огърлици, пръстени и гривни от стомана и дървесни смоли (преди откриване на пластмасата), вместо от злато и сребро. Идеята е била да се покаже красотата на формите и цветовете, които са били ясно забележими за околните. Стойността на един благороден метал е могла да се оцени единствено от бижутерите и търговците.

Приложение на бижутата от древността до днес

В допълнение към декоративната им функция, болшинството бижута са изпълнявали и ролята на отличен белег за социалния статус на носещия ги и ранга му в обществото. В сила влизат специални закони, забраняващи на всеки извън управляващата класа да носи определен вид ювелирни изделия. Под забрана за обикновения човек са били определени материали, специфични форми и най-вече конкретни символи. Бижуто е имало статут, сходен с този на пагоните и нашивките в армията.

Бижутата са били най-дълго носени в качеството им на амулет. Дори и днес хората носят някои бижутерски продукти с идеята, че те ще ги пазят от нещастия и ще им донесат късмет. Сред тях са символа на християнството – кръстът, ликът на богородица, подкова, четирилистна детелина и др. Под формата на медальони се срещат някои езически символи и зодиакалните знаци.

Някои тайни общества използват пръстен с монграм например, за да се отличават техните членове и разпознават помежду си. У нас червеният конец е традиционен амулет, носен на ръката, за да пази от лоши очи, болести и нещастия. Конецът все по-често напоследък е декориран със златен или сребърен елемент и се е превърнал в обичаен подарък за новородено. Такива амулети у нас предлага Бижутерия Palladium на много изгодна цена.

Когато говорим за бижута и вярата, че те притежават свойството да направляват съдбата, не можем да пренебрегнем и камъните. Така например в средновековието се е смятало, че пръстен с рубин ще донесе на своя притежател титли и имоти. В науката, изучаваща минералите, са посочени и способностите на различните камъни да въздействат на живота на своите притежатели.

Що се отнася до методите на изработка, те също са преминали множество трансформации. С изобретяване на първите инструменти, бижутерията се е усъвършенствала и достигнала нови висоти. В наши дни много изделия се изработват машинно, което позволява да се произведат крупни бройки, с които да се задоволи съответния местен или международен пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>