Къща под наем: полезна информация

zaem-za-kyshta

По принцип предварително съгласие за издаване на заем за къща или имение сега се дава от около две дузини банки, работещи в нашата страна. Лихвените проценти варират от 15% до 27% годишно и от 12% до 17% годишно. В повечето банки процентът става по-висок с увеличаване на срока за жилищен заем.

Ако за 5-10 години къща на кредит все още може да бъде взета с 10-13% годишно, то за 10-20 години заемът ще струва 13-15% годишно. И когато срокът на кредита не влияе върху лихвения процент по жилищен кредит, той се влияе пряко от размера на кредита.

Условията за жилищни заеми засега също изостават от заемите за апартаменти. Най-дълго – 21-25 години – са предвидени за сгради в столицата или (много по-рядко) в избрани населени места.

Въпреки това някои банки все още се съгласяват (с трудности) да предоставят заем за 25 години, независимо от местоположението на къщата, но имайте предвид, че това е възможно само ако възрастта на кредитополучателя към момента на получаване на кредита е не повече от 35 години – така че към момента на последното плащане лицето да не е достигнало пенсионна възраст.

Повечето банки не посочват фиксирана сума, издадена като заем за закупуване на крайградски недвижими имоти. Решението за издаване на определена сума се взема от банката индивидуално във всеки конкретен случай. Предпоставка при вземането на решение за отпускане на жилищен заем е оценката на жилището.

И ако при оценката на градските жилища са разработени ясни параметри, то при определянето на пазарната стойност на крайградските недвижими имоти все още има много неизвестни и не напълно разбрани. Според експерти основният проблем е неразбирането на кредитополучателя от процедурата за оценка. Когато банка решава дали да предостави заем за къща или не, експертно мнение сериозно засяга условията на кредитиране, определяйки степента на риск на заемодателя.

По принцип банките работят с фиксиран лихвен процент и само няколко финансови институции предоставят заеми с плаващ лихвен процент, тоест банката си запазва правото всъщност да увеличи лихвения процент, ако някои условия не отговарят на него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>