Колко опасни са хлебарките

колко опасни са хлебарките

Вреда от хлебарките

Днес науката постигна невероятен успех в борбата, срещу хлебарки. Тези вредители са сериозен проблем и когато се сблъскаме с тях в домовете си, когато обитават хотели, кафенета и ресторанти ни ужасяват. За да не рискувате здравето си, трябва да знаете, защо хлебарките са опасни за хората.

От Превента ДДДД, ни разясняват някои подробности:

Защо хлебарките са опасни?

Хлебарки са опасни, защото са преносители на болести. Причинителите на опасни инфекциозни заболявания се транспортират по тялото на насекомото и крайниците, отделят се, чрез изпражнения и слюнка. Списъкът с болестите, които те носят, е голям. Той включва:

Болести от хлебарки

Дизентерия; салмонелоза; туберкулоза; лишей; тетанус; Хепатит А.

Какви са опасностите от хлебарки за хората

Опасността от хлебарки за хората в допълнение към предаваната инфекция, може да разкрита, чрез разпознаване естеството на движението на тези насекоми в пространството. Те са вездесъщи. Когато светлините се изключат, насекомото може да бъде навсякъде в стаята, включително леглото, стените и по тавана. Често се качват на тавана в търсене на храна, падат и върху човек, когато спи. Понякога лазят по устата, носа или ушите.

Нарушения в нервната система

Много хора се съмняват за присъствието на червената хлебарка. Всички знаем, че тя е крилата и може да попадне в ухото на човек дори. Този факт, буди притеснения, а от там и проблеми с нервната система. Към всичко това, ако добавим, че хлебарките страдат от болести и през нощта могат да попаднат в устата, носа или ушите ни, това води до лош сън. Липсата на сън се отразява неблагоприятно на качеството на живот. Безсънието води до раздразнителност, проява на агресия, отслабване на имунитета, производителност и изтощение.

Страхът от хлебарки се нарича „Блатофобия“. Човек с това разстройство има натрапчиви мисли и редовно изпитва паник атаки. По време на тези атаки сърдечният ритъм се засилва, идва задушаване и дори могат да се появят визуални халюцинации.

С какво са опасни хлебарките в апартамента

Опасността от хлебарки се крие не само в способността им да навредят на здравето и нервната система на човек, но и в дома, било то къща или апартамент. Те прекъсват проводниците, увеличавайки риска от късо съединение и пожар. Унищожават ценни книги и оборудване. Те гризат тапета, ядат лепило за тапети. Разпространяват гнилостна миризма.

Вредни са и за животните

Домашните любимци са податливи на много различни заболявания. И въпреки, че нервната им система остава незасегната при взаимодействие с вредители, патогените на опасни заболявания могат да донесат голяма вреда. Известни са случаи, когато представители на семейство котки се разболяват от панлевкопения, донесена по краката на хлебарки. Смъртността от това заболяване при котки е 90%.

Опасностите от хлебарки

За да не застрашите здравето и хигиената на къщата, както и да запазите електрическите уреди и комфортна среда, по-добре е да се свържете със санитарната служба за контрол на вредителите и да поръчате обезпаразитяване, срещу хлебарки.

За да не станете плячка на вредителите е важно да знаете, колко опасни са хлебарките за човека, каква вреда могат да нанесат и по какви начини да им се противопоставите.

Хлебарки – хапят ли?

Да!

Изследвания са направени на почти пет хиляди вида хлебарки. Оказва се, че хлебарките хапят хората и вредят.

Ухапвания и последствия

Въпреки, че ухапванията от хлебарки са доста редки, се случват. Хлебарките започват да хапят хората, ако няма свободен достъп до храна.

Най-често на ухапванията са изложени части от тялото с тънка кожа: свивките зад лакътя и колена, шия, пръсти. Децата са много по-податливи на ухапване на хлебарки, заради деликатната и тънка кожа. Хлебарките гризат малки участъци от кожата и дори могат да гризат спящи хора.

Ухапванията от хлебарки провокират дразнене и мощно подуване на кожата, а също така са придружени от пареща болка. За съжаление по време на ухапвания, тези вредители могат да внесат различни инфекции в човешкото тяло. След ухапване се образува рана, която е покрита с много гъста кора. Тя от своя страна допринася за възпалението на околните тъкани.

Какво да правите при ухапвания?

Ако след сън откриете, че тялото ви е нахапано, тогава на първо място дезинфекцирайте местата на ухапвания. За тази цел се използва обикновеният водороден пероксид или спирт. И двете са подходящи за предотвратяване на кожни инфекции. След това посетете дерматолог.

Добре е да не пренебрегвате симптомите, ако имате съмнения, че са в резултат на присъствието на хлебарки в дома ви. Консултирате с лекар при най-малкото съмнение. Това ще гарантира здравето ви и ще намали риска от по-сериозни последици!

Повече полезна информация, може да откриете на адрес: http://www.preventa.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>