Коли под наем – за и против

Вземане на коли под наем – това е услуга, разпространена в много страни по света.

Наемането на автомобили под наем се е появило още в началото на развитие на автомобилната промишленост и се развива най-добре в страната, която има най-много автомобили – САЩ. Големите разстояния между населените места и слабото развитие на обществения транспорт са добри условия за развитие на много компании за отдаване на коли под наем. В това число на сегашния етап както неголеми, така и крупни компании имат филиали в Европа и редица други страни по света.

Наемането на автомобили е идеален вариант за туриста или деловия човек, желаещи максимално рационално да използват времето в пребиваваното място. Системата на коли под наем е различна в рамките на различните фирми, а за страните не говорим.

Много компании в Европа и САЩ предлагат голям транспортен парк за фиксирано почасово плащане. При това поръчката за автомобил може да бъде осъществена по телефона и разплащането да се извърши с кредитна карта.

Схемата за ползването на автомобила под наем се свежда до поръчка, разплащане и уговаряне на мястото за получаване и връщане на автомобила. При пристигането на гарата или летището, например, клиентът получава автомобила.

Разбира се, тази схема е много удобна и може да се каже съвършено прозрачна. Обаче реалността поднася и някои негативи, за които клиентите трябва да следят.
Много внимателно трябва да се разгледа договора за наема. В много фирми се предлагат различни тарифи в зависимост от мястото на ползване на автомобила.

Работата е в това, че пропуснат пункт в договора за коли под наем може да се превърне в сериозен допълнителен разход. Да кажем, при надвишаване лимита на пробега за всеки километър се заплаща по много по-висока тарифа. Особено е важно да обърнете внимание на това, ако планирате пътуване в друг град.

Не по-маловажен е и пункта, свързан със застраховката на колата. Трябва добре да се запознаете с условията на застраховка на транспортното средство за пътно-транспортни произшествия, а така също и за причинени незначителни повреди.

Като правило повечето фирми за коли под наем правят застраховка КАСКО, но в случай на драскотини или други незначителни повреди, отговорността може да бъде на наемодателя. По тази причина при получаване на автомобила е необходимо щателно да го огледате и при наличие на драскотини и други дребни повреди да поискате да се впишат в приемно-предавателния протокол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>