Как да хидроизолирате основа от бетонни блокове

10

Бетонните блокове се използват от много години като алтернатива на фундаментната стена от излят бетон. Тъй като бетонните блокове са порести и основите на бетонни блокове имат множество фуги, те могат да бъдат податливи на течове на вода.

Ето защо хидроизолацията на този субстрат е толкова критична за дълготрайната работа на основа от бетонни блокове. Положителната страна е, че те са здрави и имат някои топло- и звукоизолационни свойства, което намалява потреблението на енергия.

Те са огнеустойчиви, а добавянето на арматура добавя структурна здравина на основата. Основите от бетонни блокове са много подходящи за сеизмични райони, например райони, които са предразположени към земетресения, като Калифорния. Основите на сградите от бетонни блокове също обезсърчават гризачите и термитите.

Структура на бетонният блок

Поради порестия характер на бетонния блок, те са податливи на проникване на влага. Това в крайна сметка може да причини повреда на основата или изтичане в заетото пространство. Освен това трябва да защитите своите хоросанови фуги, защото те са уязвимите места във вашата основа от бетонни блокове.

Те могат да се напукат от движение на почвата или водно налягане с течение на времето. След като се напукат, това създава нов път за преминаване на влагата и причиняване на хаос върху основата на сградата ви, а след това и върху цялата ви сграда.

 

И така, как да предотвратите това да се случи? Чрез използване на хидроизолационна мембрана, която се справя с ограниченията на фундамента от бетонни блокове и предотвратява навлизането на влага. Тази статия обяснява кои материали можете да използвате, както и протоколите за хидроизолация на фундамент от бетонни блокове под класа.

Кои продукти мога да използвам за хидроизолация на основи от бетонни блокове под класа ?

Течна гума: Днешните гумирани асфалтови мембрани са голямо отклонение от материалите, използвани през миналия век. Сега формулите са силно смесен, емулгиран асфалт, смесен с полимери, за да осигурят дълготрайна ефективност. Добавянето на тези полимери позволява по-издръжлив, еластичен материал.

Мембраните от асфалтов каучук, нанесени чрез студен процес, са материали, съвместими с LEED, предназначени за водоустойчиви основи с неправилни повърхности, движение на основите и разширенията и свиванията, които бихте очаквали от драстични промени във времето. Те лесно се придържат към всичко, показвайки добра абсорбция на вибрации, устойчивост на срязване и отлепване

Самозалепваща мембрана: Тези хидроизолационни мембранни листове се предлагат на рула, съставени от полимерно-битумен материал, който вече има фабрично контролирана дебелина. Хубавата част е, че те вече са напълно втвърдени, което намалява времето на забавяне във времевата линия на вашия проект между нанасянето на мембраната и обратното запълване.

За тази статия ще приемем, че хидроизолирате новопостроена стена от бетонни блокове под класа.

7-те стъпки за предотвратяване, запазване и защита на основата ви от бетонни блокове:

Вълшебната пръчица за по-добър контакт с бетона: Трябва да премахнете всички замърсители по повърхността на вашите бетонни блокове. Прах, мръсотия и отломки ще повлияят на здравината на връзката на вашата хидроизолационна мембрана. Това ще ви даде по-добра повърхност за адхезия, като същевременно ще предотврати и защити основата ви от проникване на влага. Преди монтаж повърхността трябва да е суха, незамръзнала и относително гладка.

Нарушения при спукване: Преди да започнете хидроизолацията на стената от бетонни блокове, укрепете всяка кухина, фуга и пукнатина на повърхността на бетонния блок с хидравличен цимент или зидарски уплътнител. След като приложите този материал, ще трябва да дадете на вашите фуги, пукнатини и кухини 24 часа да изсъхнат, преди да преминете към следващата фаза от вашия протокол за хидроизолация.

За предотвратяване на риска, предварителна оценка: Преди да изберете хидроизолационна мембрана и система, от решаващо значение е да разберете къде е нивото на подземните води и колебанията, които могат да възникнат през годината. Първо преценете ситуацията на вашето местоположение, прегледайте материалите и проектирайте най-добрата система, която да ви осигури дългосрочна ефективност.

Мембрана за вашият дом Изборът на правилната хидроизолационна мембрана е от решаващо значение. Мембраните, нанасяни както листово, така и течно нанасяни , могат да се нанасят върху основа от бетонни блокове с отлични експлоатационни характеристики. Съществуват обаче и някои ограничения. Прегледайте всички тези ограничения, когато сте в режим на избор на вашия продукт. ЗАПОМНЕТЕ: Ако изберете продукт, нанасян върху листове, трябва да нанесете грунд/лепило, за да подготвите основата си от бетонни блокове, за да създадете здравата повърхност, от която мембраната ви ще се нуждае, за да прилепне правилно към нея.

Задоволяване чрез прилагане на течност:

Другата ви възможност е мембрана, нанесена с течност. Когато уплътнявате нискокачествени бетонни блокове от влага и не се сблъсквате с проблем с твърде близка за удобство водна маса, нанесена със студена течност асфалтова гумена мембрана е вашето най-добро продуктово решение за уплътняване на долната част стени от бетонни блокове.

Тази категория продукти е гъвкава и прилепва към всеки тип основа. Нанасяните с течност гумени мембрани се нанасят лесно с четка, валяк или мистрия. Има и материали за пръскане, но те изискват специализирано оборудване и обучен изпълнител.

Мембраните, нанесени с течност, ви дават монолитна мембрана. В зависимост от материала, който изберете, препоръчителната дебелина на нанасяне ще варира. След като нанесете хидроизолационната си мембрана от нискокачествен бетон до желаната дебелина,

Положете се за отточване: Ще трябва да инсталирате външни дренажни дъски и дренажи за основа, за да удължите живота на вашата прясно хидроизолирана стена от бетонни блокове под класа като част от цялостна хидроизолационна система. В повечето райони на Северна Америка хидростатичното (водно) налягане е безкрайно и вечно търси пътища за нахлуване в основата на вашата сграда, така че наличието на този дренажен слой гарантира трайна защита. След като вашата хидроизолационна мембранна система е напълно втвърдена, ще инсталирате сглобяема дренажна система с вдлъбнатини върху нанесената мембрана.

Времето за засипване е възвишно: Няма нищо по-удовлетворяващо от момента, в който започнете да засипвате основата си, уверени в работата, която сте свършили и че сте защитили структурата и бъдещите й обитатели от щети, опасности за здравето и сърдечни удари, причинени от влага проникване. Този момент от вашия труден процес на хидроизолация е празничната крайна капачка на добре изпълнен проект.

Ремонт на покриви в София, майстори за всеки дом

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>