Какво представлява револвиращият кредит и как да го управлявате?

kreditirane

Знаете ли, че има различни видове кредити, всеки от които има предимства и недостатъци? Важно е да разберете как функционират револвиращият кредит и кредитът на вноски, за да можете да изберете вида, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Какво представлява револвиращият кредит?

Вашата кредитна карта или кредитна линия е револвиращ кредит. Нарича се револвиращ (или безсрочен), защото можете да го използвате отново и отново до размера на лимита си, при условие че изплащате баланса. Лихвата се изчислява върху баланса в даден цикъл на фактуриране и се начислява по сметката ви.

От една страна, револвиращият кредит е много привлекателен, защото е много удобен. От друга страна, лесният достъп, който го прави толкова удобен, може да го превърне и в опасен за управление дълг.

Как да използвате револвиращ кредит

  • Планирайте покупките си

Имате бюджет за това как да харчите в рамките на възможностите си всеки месец. Същата идея трябва да приложите и при използването на револвиращ кредит. Винаги, когато е възможно, планирайте да използвате пари в брой, а след това планирайте да използвате кредитната си карта за покупки, за да можете да платите веднага. Може дори да решите да я използвате само за определени покупки, които можете лесно да проследите и платите.

Това също е отлична стратегия, ако работите върху изграждането на стабилна кредитна история.

  • Не плащайте само минималната сума

Макар че вноските по разсрочен заем са всичко, което трябва да правите всеки месец, вие работите за пълното изплащане на дълга. Не можете да се отнасяте към револвиращия кредит по същия начин, както към месечните плащания на вноски. Извършването само на минимални вноски изключително много затруднява изплащането на остатъка, когато се начислява лихва.

По-голямата част от минималната вноска отива за обслужване на лихвата, като остава много малко за намаляване на главния дълг. Опитайте се да погасявате изцяло задълженията по кредитните карти.

  • Не използвайте кредита си до пълния му лимит

Избягвайте да изплащате кредита си и да използвате повторно наличния си лимит. Това не само означава, че трупате все повече и повече дългове, но и че неизплатеното ви салдо често е на (или близо до) максимума на лимита ви, което ще намали кредитния ви рейтинг. Мислете за револвиращата сметка като за пари назаем. Приближаването до максималната налична сума по кредитните карти отразява ограничен паричен поток, което понижава кредитния ви рейтинг.

  • Разберете как работят таксите

Не всички кредитни такси са еднакви. Например авансовите плащания в брой започват да се олихвяват веднага след като ги изтеглите. Не използвайте дебитната и кредитната си карта като взаимозаменяеми. Възможно е да плащате допълнителни лихви, за които дори не знаете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>