Зимно ловно облекло

zimno-lovno-obleklo

Ловът е непредвидимо занимание и във всеки един момент ловецът е нащрек за своята плячка. Тя обаче може да не се появи с дни. Същото важи и за времето. В един момент слънцето пече, в друг момент се излизва страхотен дъжд, или пък навлизате в студен и сумрачен участък в гората. Затова много зависи да сте подготвени с качествено облекло за лов, особено през зимата, когато е активния ловджийски сезон.

За обличане за лов през зимата важи българския израз „няколко ката дрехи”. Иначе казано ловджията трябва да носи няколко пласта дрехи, всеки със своето предназначение и изисквания към него.

Първият слой е свързан с облеклото, което ще бъде най-близо до тялото ви. Носете термобельо със средно тегло, което ще отвежда потта, като същевременно поддържа топлината близо до тялото ви.  Това е единственият слой, който трябва да приляга плътно и да докосва кожата; останалите трябва да позволяват свобода на движение.

 Следващият слой трябва да е свързан също със запазването на топлината, но отново става дума за леки дрехи, които да могат да се загащват лесно. Третият слой се води среден слой дрехи и той може да е свързан с камуфлажните десени. Хубавото на поставяне на слоеве е, че с едно сваляне или обличане на дреха от средния слой, се пренастройвате лесно при покачване и спадане на температурата когато сте на ловен излет.

Жилетката се води екстра кат дреха. Тя обаче е много важна, защото тя може да запази цялата топлина, която сте осигурили с първите пластове дрехи. Така усещате топлината и имате свободно движение в тялото. В този смисъл тя е незаменима за зимата, но и добре пригодена за лов дълбоко в гората и през по-топли дни.

Носете удобно палто, което осигурява достатъчна изолация и връща топлината на тялото ви обратно към вас. Потърсете също така палта от водоустойчиви и ветроустойчиви материали, които да ви помогнат да се предпазите от стихиите.

Относно долнищата, достатъчно е да си осигурите термобельо тип клин и ловен гащеризон или панталон. Изберете два чифта чорапи, по подобие на пластовете дрехи. Първият по-леко за контакта с кожата, а вторият за запазване на топлината, и подходящи обувки за лов, които имат добра изолация и грайфери, за да сте стабилни по време на неуморния ловен ход.

Внимавайте, през ръцете и главата бяга много от топлината на тялото. Ето защо е важно да имате топли шапки, както и да предпазвате ушите и лицето си от студа и вятъра. Носете топла маска за лице, която е изключително дълга и ще се пъхне в предната и задната част на палтото ви.

Най-сложно е да държите ръцете си топли. Там предложенията варират, има вариант с  два пласта тънки ръкавици, достатъчно удобни за носене и бързи за сваляне когато се наложи. Относно  ръкавиците ловджиите трябва добре да преценяват риска и да се базират на своя опит.

Източник: https://rabotnioblekla.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>