Детският конструктор не служи само за забавление, той е извор на познание

detski-konstruktor

Децата обичат да играят с конструктори. Лего е безспорният лидер, но има и доста други типове конструктори, които са не по-малко забавни и с висока образователна стойност.

Още от най-ранна детска възраст децата започват да строят кули и къщи с различните видове конструктори, учат се да различават цветовете и формите. Но когато детето порасне, може да направите така, че заниманията с тези прекрасни детски играчки да носи не само голяма радост, но и значителни образователни ползи. Какво е необходимо да се направи?

Играейки със своя строителен комплект можете успешно да разширите и обогатите речника на детето – например, като обясните какво означават някои нови за него понятия като фундамент, тухлена зидария, покриви, носещи греди, както и визуално покажете структурата на едно надеждно здание, без значение дали става дума за къща, жилищен блок или друга сграда.

Ясно е, че първоначално децата просто подреждат кубчетата точно едно върху друго. Разбира се, тази структура не е стабилна и не може да се нарече стена. Но детето не може веднага да осъзнае защо къщата му постоянно се руши. Тук е мястото на родителя – можете да му обясните как трябва да изглежда една здрава, тухлена зидария.

Какво да избягвате при играта с детски играчки, тип конструктор?

Например, конструкторите с готови инструкции, така наречените модели „стъпка по стъпка“, според които детето просто трябва да следва инструкции, без да се замисля за съществените причини от своите действия. Въпросът е да се дадат повече разяснения защо трябва да се прави всичко по определен начин, а не по друг. Подобни инструкции са полезни за по-големи деца, които вече разполагат с някакви базови знания, които лесно биха могли да бъдат надградени.

Вероятно не сте се замисляли над това, но използвайки метафори и сравнения, много неща биха могли да бъдат добре обяснени на детето. 

И най-важното, не забравяйте, че конструкторът е средство за получаване на знания, затова не приемайте тези детски играчки единствено като начин детето ви да се занимава известно време само и да не ви досажда. Напротив, прекарвайте повече време с него по време на игрите и му помогнете да разбере по-добре света, в който тепърва му предстои да се доказва като личност.

Източник: Aliexpress-bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>