5 важни стъпки при регистрация на фирма

регистрация-на-фирма

Една ефективна тактика за успех е да имате ясен план при всяко начинание. Дори още по-лесно ще се справите, ако направите план за всеки етап от дадена задача, която чака своето решение от вас. Ако сте на етап регистрация на фирма, то ние може да ви помогнем с 5 важни точки, на които трябва да обърнете внимание при взимане на решение.

1. Каква фирма ще регистрирате

Фирмата ви може да е ЕТ, ЕООД и ООД. Това са най-честите варианти.

Почти няма разлика между ЕООД и ООД. Единственото, което ги различава, е броят на съдружниците. Когато регистрирате ЕООД, учредител сте само Вие. А когато регистрирате ООД, ще имате съдружници – толкова, колкото решите. Но разлика между такси за регистрация, осигуровки, данъчно облагане и други.

Дружествата ЕООД и ООД отговарят до размера на капитала. А към момента минималният му размер е 2 лв. Тези дружества дължат 10 процента плосък данък върху печалбата си. Но за да закриете такава фирма, процедурата е тромава и продължава 6 месеца.

При регистриране на фирма – ЕТ, е доста по-различно. В този случай не е нужен капитал на фирмата, но пък отговорността е неограничена и физическото лице отговаря с цялото си имущество. При ЕТ може да се наложи, според дейността, която ще извършвате, да плащате и патентен данък. Но пък заличаването на такава фирма става бързо и лесно, за не повече от месец.

2. Как ще се казва фирмата, която искате да регистрирате

Измислете кратко и запомнящо се име, което да звучи и да се изписва лесно. Предвиждайте, че то ще послужи по-късно за лого, домейн (името на бъдещия ви уеб сайт), визитни картички и всякаква друга реклама.

Но преди всичко направете справка в Търговския регистър дали вече не съществува фирма с такова име.

  1. Управител и седалище на фирмата

Трябва да сте наясно кой ще бъде управител на фирмата, защото той се вписва при регистрацията. Адресът, на който ще регистрирате фирмата, също се вписва в Търговския регистър и той трябва да бъде реален. Това ще бъде официалният адрес на фирмата и той определя териториалното подразделение на НАП, което ще обслужва бъдещата ви фирма.

  1. Предметът на дейност на новата фирма

Проучете и помислете какви са вариантите не само за предмета на дейност на Вашата фирма към момента, но и да добавите предварително такива, които бихте развивали в по-нататъшната Ви дейност.

  1. Изберете кой ще направи регистрацията на фирмата

Първият вариант е да се справите сами. Проучете и съберете всички необходими документи, попълнете ги и подайте сами. Има рискове.

Вторият вариант е да отделите малко средства за хонорар на някого, който вече има опит в това и ще го направи вместо вас. Може да потърсите услугите на счетоводна къща, защото там ще получите и доста безплатни съвети и отговори на въпроси. Няма риск да объркате документите. Със счетоводната къща може да се договорите в два варианта – да ви попълнят документите и да си ги подадете сами или да извършат всичко вместо Вас.

Третият вариант е да наемете адвокат, който ще направи същото, но на поне тройно по-висока цена, според запознати.

Пожелаваме ви успешен бизнес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>