4 растения перфектни за съчетание с рози в градината

rozi-gradinski

Както добре знаем от „Малкия принц“, розите са много капризни цветя, които имат претенции за всичко каквото се случва около тях. Все пак, за домашно градинарство, розите са едни от най-желаните цветя заради забележителната си красота, но и заради много предимства при процеса на отглеждане, които остават невидими за неопитното око.

 

В този текст няма да се занимаваме с технологията на отглеждане, но ще посочим четири растения, които са идеални придружители на розите в градината. Те не само че ще добавят един изискван естетически вид в градината ви, но могат да с предотвратят появата на някои вредители по розите. Предложенията са само една малка част от това, което можете да изберете.

 

Съвременните градинари препоръчват в близост до розата да засадите салвия. Нейните остри цветчета създават забележителен контраст на кръглата форма на розовия цвят. В комбинация те създават едно по-силно и по-богато въздействие върху сетивата.

 

За много градинари, розата е много повече от обикновена наслада за окото. Розите могат да имат забележителен ефект и в билкарството заради съдържанието на витамин Ц, който укрепва имунната система, заради своите качества при безсъние и за добро храносмилане. За да запазите тези качества на розата, от която да се приготвят разни билки и отвари, градинарите препоръчват растението резене. Неговите листа добавят височина и текстура към розовия храст, без да му отнемат пространството. Заедно с това привличат полезни насекоми, които могат да се погрижат за по-чиста среда около розата.

 

Друго растение, което има много силен естетически и предпазващ ефект върху розата е обикновеният пелин.Той може да расте ниско при розовите храсти, като неговите характеристики придават една изкусна сребърно-зеленикава гама при романтичните розови цветя. Макар да изискват много добър дренаж, при правилно отглеждане, можете само да допринесете за здравето на розите във вашата градина.

 

Накрая, като чисто естетическо решение е добавянето на цветето жълтички (т.нар. Кореопсис). Жълтичките могат да наобиколят розовия храст и да го пазят докато той пусне цвят, а когато се съчетаят заедно, цветовете имат божествен ефект върху сетивата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>