3 общи проблема със съня при жените и 3 лесни решения

3 общи проблема със съня при жените и 3 лесни решения

Добрият сън е важен за всяко живо същество.

Проведена анкета в САЩ и Канада показват, че жените са склонни да спят по-малко от мъжете, като средното време на сън за жените е малко под 7 часа, докато лекарите препоръчват над 7,5 часа.

Сънят спомага за поддържане здравето, теглото и мозъчната функция, а дори и постоянната липса на сън повишава риска от развитие на фибромиалгия на жената и дори влошава състояния като депресия.

Ето и какви са обичайните проблеми в съня при жените, които стоят будни през нощта? И още по-важно: какво можете да направите за него?

Проблемите със съня могат да бъдат свързани със сериозни медицински състояния.

Проблем 1: Хормони

Хормоните, свързани с промените в репродуктивния цикъл, могат да имат голям ефект върху създаване и поддържане на здравословен цикъл на съня. Болката по време на менструацията, както и промените в настроението, могат да навредят на съня.

За жени в перименопауза и менопауза, нощните горещи вълни и безсъние, са често срещано явление. Те се дължат на падане нивата на естроген и прогестерон.

Проблем 2: Безсъние

Изследванията показват, че жените са по-склонни да страдат от безсъние, отколкото мъжете. Има редица причини, като например нивата на хормоните, фактори в резултат начина на живот като диета и физически упражнения, основно медицинско състояние или дори неудобен матрак.

Проблем 3: Синдром на неспокойните крака

Обикновено това състояние се свързва с неудобство и скованост, чувство на нужда да се движите. Лекарите могат да лекуват повечето случаи на синдром на неспокойните крака с медикаменти. Този често срещан проблем със съня също може да бъде смекчен, като се взема гореща вана преди лягане, за да се отпуснат мускулите и се избират топматраци. Последните благоприятстват разполагане на всяка част от тялото.

Топ решения за намаляване нивата на лош сън:

  1. Бъдете наясно с тялото си.

Независимо дали се занимавате с хормони или просто знаете, че се нуждаете от гореща вана, уверете се, че сте наясно с това, което тяло, ви казва и подгответе.

  1. Създайте подходящи навици за сън.

Отидете в леглото, когато сте сънливи, събудете се по едно и също време всеки ден, за да настроите своя вътрешен часовник и се уверете, че имате удобно място за сън. Подберете точните аксесоари за легло – матраци, възглавници, спално бельо и всичко, което ще се погрижи за качеството на съня.

  1. Не се отказвайте – да оптимизирате леглото веднъж на няколко години. Помнете, че един матрак трябва да се сменя веднъж на 5-7 години, а възглавница веднъж на всеки 2 години. Добрата среда благоприятства пълноценният и здрав сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>