Фунгициди за растенията

fungi

Една от причините за понижаване на добива и качеството на продукцията от зеленчуците е поражението от болести. Загубата от реколтата от развитието на най-опасните видове фитопатогенни в някои години достига до 30%, а в други – до 50% и повече. Фитопатогенните при зеленчуците са представени от различни видове причинители на болести представляващи различни групи микроорганизми: гъби, бактерии, вируси. Повече от 80% от болестите се причиняват от фитопатогенните гъби. Такива опасни болести са: мана, брашнеста мана, различните видове гниене, ръжда, главни, антракноза и други.

Развитието на болестта зависи от климатичните условия, качеството и подготовката на семенния материал, устойчивостта на сортовете и хибридите към патогена.

В съвременните условия високи и устойчиви добиви от селскостопанските култури могат да се получат само с прилагането на химични средства за защита на растенията. Химическият метод трябва да бъде екологично безопасен и икономически обоснован.

През периода на вегетация културите се защитават от болести като се третират с фунгициди – химични вещества, използвани за защита на растенията. Появиха се и нови възможности за по-рационалното им използване в технологиите за защита на селскостопанските култури.

Системните фунгициди могат да се внасят в почвата, да се третират семената. Напръсканите растения със системни препарати бързо ги приемат и реално не се влияят от климатичните условия. Те имат дълъг период на действие и това намалява броя на обработките. Продължителното и безсистемно прилагане на един и същи препарат може да доведе до поява на резистентни видове на патогена.

Под резистентност (устойчивост) се разбира способността на микроорганизма да понесе значително по-висока концентрация на препарата в сравнение с останалите микроорганизми от този вид. За да се предотврати устойчивостта на патогена е необходимо системните фунгициди да се прилагат през по-голям период от време и да се редуват с препарати с друго активно вещество или комбинирани препарати, в състава, на които влизат контактни фунгициди. На пазара има все повече комбинирани препарати и това позволява да се провеждат до три пръскания без редуване с други. От екологична гледна точка важно е, че системните препарати не натрупват остатъчни количества и нe създават опасност за замърсяване на околната среда благодарение на ниската си химическа персистентност.

За защита на зеленчуковите култури от болести има достатъчно количество фунгициди с контактно, системно и контактно – системно действие. Много препарати са регистрирани против мана по краставиците и лука, картофена мана, брашнеста мана по домати, краставици. Съществуват и много добри фунгициди за лозя.

Обработката с фунгициди трябва да се прилага при добро познаване биологията на причинителя на болестта и механизма на действие на препарата. Причинителите на много болести се намират в активна фаза през целия период на вегетация, преминават няколко генеративни цикли, отличават се с висок коефициент на спорообразуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>