Смяна на щрангове и водопроводни тръби

Условно ремонта в жилището можем да го разделим на освежаваща част и ремонт за смяна на съществуващите комунални системи поради достатъчно дълъг срок на ползване.

Най-добре е да се завърши ремонта на изискващите внимание системи (отоплителна, водопроводна и канализационна) и тогава да се продължи с довършителните работи за хигиенизиране и декоративни промени.

За това при планиране на ремонтни работи е необходимо да се направи оценка на състоянието на тръбите и щранговете на всяка една система. Това може да се прецени видимо или с помощта на специално устройство за диагностика.

Смяна на щрангове и водопроводни тръби се налага когато имат външни следи от корозия, напукана боя и подпухнала такава. Освен това смяна на щрангове и тръби в жилището е необходима и в случаите когато няма видими повреди и дефекти, но има течове, или това се препоръча след диагностика от специализирана фирма.

Има няколко варианта за смяна на оборудването:

1. Планова смяна (смяна на щрангове за водоснабдяване и тръби до спирателния кран). Смяната на водопроводното оборудване в жилището е за сметка на собственика.
2. В този случай, когато срокът на експлоатация на оборудването е към своя край или напорът критично е намалял поради натрупана ръжда във вътрешността на тръбите, се прави профилактична смяна, която е необходима практически за всички тръби масово производство.
3. Аварийна смяна.

Преди започване на работа по смяна на щрангове и водопроводни тръби е необходимо да се разработи схемата на бъдещите промени, особено ако се планира допълнително потребление на вода, и да се избере съответния материал. Именно от материала на тръбите зависят някои специфични особености на монтажа.

Преди всичко сега се работи с тръби от металопластика и полимерни, но все още се срещат и такива от чугун, поцинкована стомана и неръждаема стомана.

Основни предимства на полимерните тръби са:
– не корозират;
– относително евтини са;
– лесен монтаж;
– малко тегло – леки са.

При работа с няколко разновидности от тръби е необходим опит и специално оборудване. При смяната на водопроводните тръби с нови полимерни трябва работата да е съобразена и с факта, че ще се наложи да се свързват със стари поцинковани тръби. В такива случаи е най-добре да се ползват услугите на специализираните фирми за смяна на щрангове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>