Ремонт на тавани от гипсокартон

767_big1Ценни съвети от remontexpert.bg

Някои тънкости при ремонта на тавани от гипсокартон

Методът за ремонт на тавани не е един и същ с този при стени. Не само достъпът до проблемното място на тавана е различен, но и начинът, по който стената и тавана понасят ремонта, е различен.

Ремонт на плосък таван:

Ако ремонтът е на най-горната част на тавана и има поставена изолация, преди началото му изолацията трябва да бъде премахната и сменена след края на ремонтните дейности.

Започнете с отрязване и изчистване на засегнатите части, докато достигнете до здрава суха мазилка. Ако проблемът е причинен от проникване на вода, той трябва да бъде решен преди приключване на ремонта. Същото важи и в случай на мухъл или плесен. Дъските на тавана трябва да са напълно сухи.

Ако границите на частта, която трябва да се ремонтира, са близо до греди, може да се наложи те да бъдат отрязани наполовина (използвайте синьо тиксо, за да избегнете нежелани белези от молив).

Таван от гипсокартон

Пренесете размерите на пространството, което трябва да се ремонтира, върху лист гипсокартон. Изрежете парчето и загладете страните му с пила, ако това е необходимо.

Задръжте отрязаното парче към отвора на тавана, така че да послужи като шаблон, и отбележете с молив къде трябва да се отреже. Оставете парчето в малко по-голям размер в случай, че нужният размер е по-голям.

При по-големи ремонти, закрепете с винтове няколко паралелни поддържащи части, а ако мястото е близо до греда и можете да го направите – подравнете отрязаното парче с нея.

За по-малки ремонти, използвайте скоби.

Монтирайте частта вече създадения отвор с помощта на винтове. Най-подходящи са винтове с едра резба. Ако има скоби, внимавайте да не ги стегнете прекалено много. В случай, че монтирате по-големи или повече на брой части, можете да използвате подемна машина.
Нанесете шпакловъчна смес на местата, където се съединяват частите, а след това поставете хартиена перфолента, която да застъпва и ъглите. Премахнете излишното количество от сместа с ръчна шлайф машина. След това нанесете отново шпакловъчна смес и заравнете с шлайф машина.

Ако използвате лепяща мрежа, ивиците трябва също да се застъпват. След това нанесете сместа. Използвайте шлайф машината, за да изравните, след което нанесете още един пласт от сместа и отново шлайфайте.

Ремонт на тавани от гипсокартон, които са с текстура:

Следвайте горната процедура, но след първоначалното почистване на засегнатите части и отрязването им, премахнете текстурата, като това се отнася и за допълнителни 7-8 см около мястото, което ще ремонтирате (това включва и ширината на самата перфолента). Това ще помогне за по-лесното сливане на старата и новата текстура след поставяне и залепяне на новите части гипсокартон.

Ако таванът не е боядисан, задачата става по-лесна. В този случай текстурата се смесва много по-постепенно и по-добре.

За да смесите текстурите, първо завършете ремонта, като постигнете гладко и равно ниво. Нивото на новата част трябва да бъде леко под нивото на вече съществуващия таван. Това е изключително важно за постигане на едно ниво на целия таван след края на ремонта. Именно затова новата част от тавана трябва да е малко по-ниска преди да се пристъпи към смесване на текстурите. В противен случай нивото на тавана няма да е еднакво и това ще се забелязва лесно след края на ремонта. Продължете с постигане на същата текстура на новата част и я смесете със старата с помощта на влажна гъба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>