Равните обувки могат да увредят краката ви

damski-obuvki

Въпреки че един чифт дамски пантофки може да изглежда по-разумно и удобно от тънките високи токчета, те могат да бъдат и причина за  болка в краката и гърба. Всъщност, заради липсата на добре оформен свод и подплънки на стелката, носенето на равни обувки всъщност може да увреди краката ви.

Това е урок, който можете да научите по трудния начин, а е добре да не се стига до там.

Така сбърках и аз миналото лято. Предвид великолепното време, изоставих обичайните си високи токчета и започнах да нося дамски пантофки и сандали на работа.

Те бяха най-вече евтини ежедневни дамски обувки, купени от неспециализирани магазини.

Бях попаднала на билети за поредица от концерти и фестивали. Наложи се да прекарам цели дни на крак и с ниски обувки.

Болката започна в ходилото на левия ми крак и бавно се разпространи в едната страна на глезена ми. Коляното и долната част на гърба ми започнаха да болят от една и съща страна и аз се развихрих.

После дойдоха спазмите. Събуждах се в посред нощ, чувствайки се, че ме измъчват с електрически ток, пръстите на краката ми се схващаха и болката ми преминаваше към прасците. Когато крампите спираха, трябваше да прекарвам около половин час в ходене, за да не се случи отново. Едва ли това е най-забавното нещо, което искате да правите в 4 часа, три нощи в седмицата.

Отидох най-сетне на ортопед, а той ми предписа ортопедични стелки, които ми позволяват да ходя в равни обувки без болка.

Когато се спирате на пантофките като по-удобна обувка, не правете грешката да взимате най-евтиното на пазара. Обърнете внимание на стелката, която да осигурява добра поддръжка на свода, за да не се изморява ходилото.

Дори Виктория Бекъм, която обикновено е известна с шест-инчовите си токчета, е била заснета с ниски пантофки в началото на лятото. Не се лишавайте от тях и вие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>