Великобритания и нейната почит към цветята

Букет с цветя
Букет с цветя
Букет с цветя

Цветята са на почит в цял свят. Те са омайвали поети и художници от най-древни времена. Днес всеки цветарски магазин предлага букети от цветя, както и кошници с цветя. По големите цветарски магазини правят и доставка на цветя за улеснение на своите клиенти. Букет рози е предпочитан подарък за изразяване на любовта на един мъж към една жена, но розите имат специално място във Великобритания и по-специално в Англия.

Розата е почитана в много страни по света, като в Рим била символ на храброст, а в Египет на кратък живот. Розата обаче е застъпена сериозно в гербовете и традициите на англичаните. Розата е използвана за герб на кралете още от времето на Тюдорите. Днес много фамилии в Англия имат роза в своите гербове, като те са символ на традиция и сила, както и на гордост.

В Шотландия пък специално място има магарешкия бодил. Той е национално цвете, като това е странно за доста хора, може би заради не до там красивият му вид, както и липсата на красив и примамлив аромат. Магарешкия бодил обаче е спечелил мястото си в историята на Шотландия, като той става и част от герба им. Това се случва, след като магарешкия бодил спасява живота на много войници, а дори и териториалната независимост на Шотландия. Това се случило, когато преди много векове датчаните слезли на шотландския бряг и започнали да плячкосват, убиват и опожаряват селищата, които им се изпречили по пътя. В гъстата мъгла те решили да изненадат шотландската армия и да я атакуват от засада. Те решили да атакуват шотландците насред поле, което било пълно с магарешки бодили. Нашествениците започнали бавно да се приближават към шотландската армия, като всичко вървяло според плана, докато един от датските войници не настъпил магарешки бодил и изкрещял от болка. Този вик предупредил шотландската войска за приближаващата опасност, като в последствие шотландците отблъснали датските нашественици и така спасили родината си. От тогава магарешкия бодил е символ на Шотландия и е част от герба на тази страна.

Ирландия на свой ред се отъждествява с детелината. Тя е символ на късмет, а в герба на Ирландия присъства четирилистната детелина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>