Почистване на септични ями от биологични отпадъци

Септичните ями позволяват да се почистят огромни количества отпадъчни води. Но и самите те от време на време се нуждаят от почистване, защото в тях се наслагва утайка или различни твърди отпадъци. Почистване на септичните ями – това е много важна задача, която се налага да решаваме.

Септичната яма представлява проточно съоръжение, което е предназначено за почистване на битовите отпадни води.

При тяхното използване става въпрос обикновено за фекално – битовите отпадъчни води в обем не превишаващ 25 кубически метра за ден, и тяхното очистване по пътя на разграждане на органичните отпадъци чрез анаеробен способ, т.е. без достъп на кислород. Всички септични ями при почистване на отпадните води натрупват в процеса на работа утайка и това налага почистване на септичните ями.

Всяка септична яма е изградена от една, две или даже от повече камери. Материала, от който са направени е различен – тухли, стомана, бетон. Тези съоръжения се разполагат под земята и към тях се отвеждат отпадните води.

Тази конструкция има смисъл да се монтира в случаите, когато няма централна канализационна мрежа, поради това те са получили разпространение при вили, извън градски постройки и отдалeчени населени места. При наличие на тези конструкции няма никакви проблеми с отпадъчните води – всички отпадъчни води се отправят към ямата, където се почистват до приемливо ниво и се връщат отново в природата.

Процесът почистване на септични ями протича съвсем обикновено.

И така, битовите води попадат в ямата, където остават най-малко за ден. Всички частици чрез предвижването с водата през камерите се утаяват на дъното.

Ямите с биологично почистване са плътно заселени с микроорганизми, сред които има и анаеробни. Почистените води се филтрират и постъпват в почвата чрез дренажни тръби.

Водата заминава, но утайката остава. Това води до почистване на септичните ями, което трябва да се прави поне веднъж в годината. Но почистването на септичните ями съвсем не означава, че трябва да се изчисти цялата утайка.

Нужно е да се остави примерно 20 % от утайката – това позволява да се запазят бактериите, които разграждат органичната маса , а следователно, септичната яма ще продължи да работи в бъдеще.

Да, може да се изчисти напълно ямата и да се купят бактерии за да се заселят изкуствено, обаче най-практичен си остава подхода със съхраняването на част от утайката на нейното законно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>