Внимателен подход при ремонт на лаптопи

Лаптопът е нововъведението на 21 век, което ни помогна толкова много в работата и времето за отдих. Настолните компютри вече са неизменна част от нашето ежедневие, но тази мобилност си има своята цена. На първо място, при лаптопите не можем да говорим за стабилността и здравината на един настолен компютър. Постоянното пренасяне си има своите рискове. Това води до по-честата нужда от ремонт на лаптопи. Като вземем предвид и много по-малкия корпус, в който са подредени като в пъзел всички компоненти, намесата на специалист при проблем е задължителна.

Каква е причината да има нужда от по-внимателен подход при ремонт на лаптопи?

Ако погледнете на пръв поглед няколко различни лаптопа, на външен вид те се различават по не много черти. Да, извивките и някои конкретни елементи се различават, но корпусите са с една приблизително еднаква структура отвън. Отвътре обаче, между различните лаптопи има адски много различия. Дори моделите на една компания нямат нищо общо един с друг, по отношение на вътрешната структура.

При настолните компютри има много по-голяма взаимозаменяемост на отделните компоненти. При ремонт на лаптопи обаче, има някои части, които са сравнително уникални за конкретния лаптоп. Най-общия случай е с дънните платки. За всеки един лаптоп имате точно определена марка и модел на дъното. Не може да вземете дъното на друг лаптоп, докато при десктоп компютрите това си е ежедневие. Портовете и различните изходи са разположени по уникален начин за различните лаптопи – като брой, като страна на разположение и т.н. Просто съвместимостта е голям проблем. Разходите за поправка са много повече, самият ремонт отнема повече време, не си струва да рискувате с некачествена услуга за поправка.

Значи в никакъв случай не мога да правя ремонт на лаптопи в домашни условия?

Да, докато при настолните компютри можете сами да смените някой компонент, да разглобите машината с лекота, при лаптопите не е така. Заради тяхната компактност, компонентите им са много по-малки. Те са разположени в корпус, който е разделен на много малки отделения. Всяко от тях е закачено с много и различни болтчета, които лесно могат да се сбъркат или изгубят. Самият процес на разглобяване и сглобяване е доста сложен и изисква много време – при някои модели часове. И най-малката грешка при монтирането на определен компонент, може да доведе до сериозна физическа повреда. Да не стане на дума, че ако се случи нещо с някой чип или дъно, както казахме по-горе, ремонтът ще е скъп и труден.

Като прибавим и факта, че често операцията трябва да се прави в специални условия (например среда свободна от прах), нещата не са розови. Някои от инструментите и техниката, които се използват за поправка и профилактика, са адски скъпи и труднодостъпни за обикновения човек. Краткият отговор е, че не си струва да опитвате. Потърсете услугите на специалист. а

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>