Поддръжка на асансьори – колко важно е да се прави

Понякога ми се е случвало хора да ми разказват истории как са били заседнали в асансьор и са останали заклещени там. Може би електричеството спира, или самия асансьор се счупва и те остават между етажите. В днешно време шансът това да се случи не е много голям. Все пак, в доста сгради асансьорите са стари и проблемите са неизбежни. Ето за това имаме все по-голяма нужда от услугата поддръжка на асансьори.

Представете си какъв щеше да е света, ако нямаше асансьори. Ние толкова много сме свикнали с тях, но не осъзнаваме нуждата. Да, това едва ли някога ще се случи, защото имаме хора, които разбират от тази техника и винаги могат да я поправят. Но представете си какво ще е, ако стане.

Хора, които работят във високи сгради, или пък живеят в тях, ще трябва да минават десетки етажи на ден на крак, нагоре-надолу за много по-бавно време. Това ще навреди адски много на нашата продуктивност. Или си представете отивате в хотел, настаняват ви на пети етаж и вие или пиколото трябва да пренесете всичкия багаж по стълбите.

Бързото и безопасно слизане и качване по етажите ще е в историята. Представете си какво ще е една болница без асансьор, или някоя голяма обществена сграда. За много хора тези неща ще станат напълно недостъпни. Ето за това е важно да обръщаме внимание на поддръжка на асансьори и да си запазим това удобство.

Има логика обаче, някои фирми за такава поддръжка да са по-добри от други. Някои са по-големи професионалисти в инсталацията, други в поддръжката и поправката, трети разполагат със силен екип, който разбира от всичко. Ето няколко неща, които да имате предвид при наемане на фирма за поддръжка на асансьори и да направите правилен избор – гаранция, модерни инструменти, достъп до последните излезли части.

Какво толкова може да се случи на един асансьор? Статистиката показва, че най-често срещаният проблем е с апаратите, които отговарят за вратите. Те се чупят повече от всичко друго по един асансьор. Има логика, защото те се отварят и затварят десетки пъти всеки ден, на някои места дори стотици пъти. За да се уверите, че вратите и всичко останало на вашия асансьор работят, имате нужда от професионална проверка и профилактика на всеки 6 месеца, или пък 1 път в годината.

Има и един друг въпрос – с обновяването! Добър ход е да държите връзка с фирма за поддръжка на асансьори, която да следи живота на отделните компоненти и при нужда да ги подменя с нови. Това може да ви се стори скъпа инвестиция, но ако чакате за повреда може да ви струва много повече пари – диагностика, извънреден труд в някои ситуации и отделно частите и работата по сменянето им. Това всичко струва пари.

Сега е момента да си намерите фирма изпълнител, която да се грижи за вашия асансьор! Не чакайте повреда, не го оставяйте без поддръжка – това не само ще ви коства пари, но ще коства и вашата безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>