Плочки за баня – стенни срещу подови

banqta

Много търговци на плочки за баня се изправят пред следната ситуация. Клиентите идват с предварително избран модел и казват, колко са впечатление от него. Следва констатацията, че те ще сложат тези плочки на пода, но получават категоричен отрицателен отговор. В такъв момент клиентите остават доста разочаровани. В този текст ще обясним защо означенията стенни плочки и подови плочки за толкова важни.

 

Стенните плочки не са изработени да се слагат за пода, освен ако това не е категорично означено от производителя. Проблем се получава тогава, когато потребителите пропускат да прочетат предназначението на модела плочки, или липсата на означение от страна на търговците или производителите. Още повече на съвременния пазар определящите фактори се размиват и това пречи на хората да направят разликата.

 

Повечето хора не различават коя плочка е за стена и коя за пода, и няма нищо лошо в това. Така че отговорност на търговците е да предоставят данни за улеснение на потребителите. Това ще спести на всички много главоболия при избора на плочки за баня.

 

Както казахме разликата в размерите вече не е гаранция. Можете да намерите големи размери плочки за баня както за стена, така и за под, респективно и обратното. Същинската разлика идва от издръжливостта на натоварване и дълготрайността. Те се означават с конкретни параметри, които издават за къде е подходяща плочката. Подовите плочки са по-здрави. В крайна сметка по стените не се ходи. По тази причина стенните плочки са по-чупливи, леки, деликатни.

 

Ето защо когато разглеждате колекции плочки за баня на различни брандове, в една колекция можете да попаднете на много красиви декорирани стенни плочки от бяла или червена керамика, и подови плочки от гранитогрес. Това е така, защото стената е изначално да бъде по-красива, а подът по-здрав. Допустимо е плочките за пода да са също по-красиви, но никога по-леки. Допустимо е за плочките на стена да са издръжливи, но не е приятно да нямат естетически завършек и лекота.

 

Затова преди пазаруване четете означенията на плочките за баня, техните данни и ако имате затруднения се консултирайте с продавача или още по-добре с експерти, или с майсторите, които ще изпълнят инсталацията в домашната баня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>