Петте въпроса, които изискват особено внимание, когато кандидатстваме за работа

boris velkov

Интервюто за работа може да бъде леко или трудно, зависи дали се притеснявате или не. Ако се притеснявате, това е сигнал за опасност за добрите специалисти по човешки ресурси. Притеснението не е грях, но показва липса на умение за концентрация, което би изиграло лоша шега в пиков момент. Има и дежурни въпроси, които обикновено предизвикват стрес. Има ли лесни начини да им отговорите?

  • Защо желаете да кандидатствате при нас? – Не приемайте този въпрос като сигнал за рецитиране на дежурни клишета, наизустени и използвани при всички възможни интервюта. Опитайте се да покажете някаква релевантност на кандидатурата ви, сходен опит, образование. Ако това ви е трудно, май ще излезе наяве, че сте кандидатствали на абсолютно случаен принцип, без никакъв подбор, което прави много лошо впечатление.
  • Защо напускате сегашния си работодател? – Колкото и да ви е на сърце да разкажете всичко от кухнята, не го правете. Най-вече, защото това вади лоши изводи за вас – ако един път не си държите устата зад зъбите, втори път също ще допуснете подобна грешка. Никому не е приятно наяве при друг работодател или дори конкуренция, за излязат неща, които трябва да си стоят тайна. Бъдете си дискретен, едно „Разлика в разбиранията” струва повече от детайлен разказ за кавгите ви.
  • Вярвате ли, че ще се справите? – Добре де, а защо сте кандидатствали, ако нямате тази сигурност? Ако не сте уверен, ако очаквате да ви се подава ръка на всяка стъпка, то вие сте лош избор. Ако пък смятате, че ще скочите със затворени очи, а от а другите ще зависят от вас и трябва да ви помагат, тогава вие сте не само лош, но и опасен избор. Този въпрос е хубаво да бъде отговорен честно, за да не си предизвиквате проблеми, които идват след една грешна преценка.
  • Каква е очакваната от вас заплата? – Въпрос, от който всички настръхват. Дали да кажете нищожна сума, да вземете бърз заем и да изкарате до тогава, докато ви оценят с реалната сума, която искате? Или пък веднага да кажете очакваната от вас заплата, която обаче няма как да вземете, особено ако сте новак в работата? Имате ли въобще реална представа за заплащането в сектора? Ако нямате, добре е да се осведомите и да покажете познания в областта.
  • Какво очаквате от работата си при нас? – Много е глупаво да признаете очевидната истина, че очаквате заплата и добри условия на труд. Но защо пък да не бъдете честен? Не отговоряйте някакви абстрактни неща за кариера и развитие, те звучат странно, ако вие нямате никаква представа за естеството на работата.

Надяваме се, че сме били полезни за вас!

https://burzi-krediti.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>