ОСНОВНИ УСЛОВИЯ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ НА ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ

ipotechen-kredit

Ако отговаряте на условията за получаване на ипотека и банката одобри молбата ви, това не означава, че можете да теглите веднага. За да Ви бъдат платени пари, Вашият доставчик може да изиска от Вас:

  • договор за покупка,
  • застраховка на недвижими имоти и задължителна застраховка в полза на банката,
  • предложение за внасяне на залог заедно със запор, внесено в Кадастъра на недвижимите имоти,
  • доказателство за плащане на част от цената от собствени ресурси а често и създаване на разплащателна сметка при ипотечен доставчик.

Трябва също така да предоставите разрешение за строеж за строителния заем.

Не забравяйте, че тегленето на ипотека винаги е безкасово. Следователно доставчикът изпраща парите директно на посочения акаунт.

Както вече споменахме, ипотеката за покупка на къща или апартамент е еднократно усвояване. Следователно банката ще Ви изпрати уговорената сума наведнъж. Парите могат да отидат: към сметката на продавача, посочена в договора за покупка, в закон или нотариално попечителство или в банковото попечителство. Това зависи от условията, посочени в договора за покупка и заем. Обикновено имате 12 месеца от подписването на договора за теглене на ипотека. Когато купувате нов апартамент, обикновено трябва да изтеглите ипотеката в рамките на 1 година от подписването на договора.

На практика същите условия се отнасят и за:

  • ипотека за изплащане на партньора,
  • ипотечно рефинансиране,
  • ипотека под наем,
    и т.н.

В сравнение със заем за покупка на къща или апартамент обаче тегленето на тези заеми се различава в някои отношения.

При ипотека на собственост заетата сума отива в сметката на роднини, които искате да изплатите от имота. Например към сметките на братя и сестри или бивш съпруг.

В случай на рефинансиране банките превеждат пари помежду си. По този начин новият доставчик на практика ще изплати първоначалния заем и ще ви даде нов. Следователно си струва да рефинансирате към края на фиксирането на ипотеката. По това време изплащането на заема е безплатно, докато друг път трябва да разчитате на такси за предсрочно изплащане на заема.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>