Обещание за вярност – църковен брак

Когато двама души се срещнат, обичат се и разберат, че са създадени един за друг, то логичното решение за това е да сключат брак, стъпка която им гарантира спокойствие в личен план, но и пред обществото. В нашата страна законите са такива, че под брак се разбира главно гражданският брак, който е легитимен пред законите и държавата.

Тези брачни двойки, които са вярващи и практикуващи християни, обаче не се ограничават само с такъв граждански брак, а сключват и църковен брак, чрез който си обещават заедно пред Бога, че ще са заедно и в радост и в мъка, и че само смъртта ще ги раздели.

Естествено, не винаги се получава така на практика, тъй като множество фактори и влияния, а също така и изкушения бдят винаги и навсякъде, които в много случаи стават причина за разтрогването на всеки брак, било той граждански брак или църковен брак. Другото важно нещо, което трябва да бъде отбелязано е, че за съжаление в България не се практикува сключването само на църковен брак, без да предхожда граждански.

Не стоят по този начин нещата, например, в съседна Гърция, където гражданският брак е избор на брачната двойка, а само сключването на църковен брак е легитимна дейност, призната и от църквата, и от държавата. Но да не забравим да споменем, че желаещите в България, а и в другите да сключат църковен брак трябва непременно да са кръстени като православни християни. В случай, че някой от младоженците е католик или пък представител на друга религия, за да бъде извършен църковен брак е нужно той да се покръсти и само тогава би могло да се извърши бракосъчетанието – църковен брак.

В противен случай опцията е само една – сключване на граждански брак, при който не се взима предвид вероизповеданието на младоженците. Също така за тайнството венчание църквата е наложила и някои забрани, като кръвни родства или родства по съребрена линия, които фактически забраняват неговото сключване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>