Най-честите причини за отказ на ипотека

ipoteka

Ипотечният заем представлява банков заем, обезпечен с вписване на ипотека в поземления и ипотечния регистър в полза на банката. Трябва да се каже, че такъв заем обикновено се отпуска в голям размер в продължение на много години. Преди да издаде решение за одобрение на ипотечен кредит, банката внимателно проверява достоверността на документите на всеки потенциален кредитополучател. И така в този пост ще разгледаме отблизо причините, които могат да я накарат да откаже да отпусне ипотечен заем?

 Причини за отказ на заем

Недостатъчната или твърде ниска кредитоспособност, отрицателните вписвания в кредитната история или правните отежнения на закупения недвижим имот са основните проблеми, водещи до отрицателно решение на едно заявление за ипотека.

 

Въпросът за кредитоспособността

Нито една банка няма да отпусне заем на лице, което има твърде ниска кредитоспособност спрямо исканата сума или изобщо няма такава. Тя се тълкува като възможност за погасяване на задължението по кредита, като се калкулират месечните лихви и капиталовите вноски, извадени от средствата, които се вливат в бюджета на домакинството месечно. Кредитоспособността се проверява въз основа на доходите на клиента и други парични притоци, като се изваждат сумите, които всеки месец се трябва да се внасят по вноски по заеми, които са били взети преди това, наем, битови такси, издръжки, застраховки и др. При ниска кредитоспособност клиентът може да получи отрицателен отговор на заявлението си за ипотека или банката да му предложи по-малък заем.

За да увеличите кредитоспособността си като ипотекополучател, можете да въведете съкредитополучател в заявлението за кредит, което ще позволи на банката да изчисли капацитета на цялото заявление, като се вземат предвид и доходите на другия човек. Можете също така да изплатите задълженията, които натоварват бюджета ви като предишни кредити, да се откажете от лимити в личната сметка или кредитните карти и други.

 

Въпросът за кредитната история

Освен кредитоспособността, банката в процеса на кредитиране проверява и дали клиентът е теглил някакви кредити в миналото и как се е справял с тяхното погасяване. За тази цел заемодателят използва информацията на Централния Кредитен Регистър (ЦКР), който съхранява всички данни за кредитополучателите. Банките имат достъп до данните за пасивите и начина на тяхното погасяване на всеки от нас. Забавянията при изплащане на капиталови и лихвени вноски се отразяват в ЦКР и имат отрицателно въздействие върху кредитната история на клиента.

Банката прави проверка в базата данни, за да разбере дали може да има финансово доверие на всеки отделен потенциален кредитополучател.

Подозрителните справки може да са проблематични – ако клиентът подаде няколко заявления за заем в различни институции, всички те насочват запитванията си към ЦКР. Това намалява шанса от положителен резултат за кредитополучателя.

 

Въпросът за проблемния недвижим имот

Понякога финансовото състояние на клиента всъщност не поражда съмнения у банката, но недвижимият имот, който той иска да финансира с ипотечен кредит, е възможно да породи. Кредитният анализатор проверява собствеността и ако например открие вписвания в поземления и ипотечния регистър, които затрудняват свободното използване на имота от бъдещия собственик, той може да откаже да отпусне заем. Такива записи включват друга ипотека, доживотен затвор или сервитут (средство за пълноправно използване на недвижим имот). В случай на проблеми с погасяването на главницата и лихвените вноски по ипотечния кредит, банката може да има проблем с продажбата на обезпокоителната гаранция за отговорността.

Източник: https://creditportal24.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>