Надежда Белелиева – уеб дизайн, изработка на сайт

Казвам се Надежда Белелиева. Занимавам се с уеб дизайн вече 7 години. При това напълно в професионалните стандарти, които Интернет потреблението зададе. Започнах малко странно, защото след като завърших икономика в УНСС се оказах абсолютно отрязана от пазара на труда. Фирмите искаха стаж, а аз бях просто една обикновена току що завършила студентка. Наложи се да тегля бърз кредит. За щастие без никакви проблеми тогава, заради подкрепата, която получих. Така постепенно получих възможност и за разширяване на специализацията си и тъкмо си мислех, че ще стана счетоводител или обикновен чиновник, завих в посоката на IT услугите. Изкарах курсове по програмиране и постепенно се усъвършенствах. Започнах като фрийленсът, тоест като уеб дизайнер на свободна практика, първите два проекта, които завърших ме изстреляха с няколко позиции нагоре. Малките проекти, по които работих, изглежда са хванали очите на по-големи компании и постепенно от уеб дизайнер на свободна практика се превърнах в професионалист в бранша.

Не зная дали сте чували тази дума лиминален. Тя означава един период, в който едно явление в единия момент го няма, а в следващия се е случило. Моментът на прехода е този лиминален момент, в който и аз не забелязах как една обикновена изработка на сайт се превърна в професионално поприще. Но нека това да послужи за пример към следващото поколение, което въпреки, че не вдига очи от екраните – било то на лаптоп, таблет или смартфон – не се интересува как се е стигнало до тази техническа революция, която му е осигурила тези блага, с които днес той разполага. Попитайте всеки тинейджър, той ще ви каже, че не смята, че си губи времето с компютрите и телефоните. Така че не бих искала да се превръщам в съдник или наставник. Просто съветвам младите, да проявят интерес и да започнат да мислят творчески и идейно. Защото днес играеш на игра, но утре може да я измислиш и проектираш. Това не е химера, а реалност.

От 2 години упражнявам професията уеб дизайнер в по-голяма IT компания. Чрез нея успях да вляза като асоциативен член към на Българска Уеб Асоциация, което ме кара да се чувствам, че принадлежа към по-голямо братство, което мисли в една посока – работата на Интернет и новите технологии в услуга на хората, на бизнеса и на икономиката. Възможностите за развитие в България са огромни. Проектите са страхотни и обещаващи. Няма граници пред ума на специалистите, но това се отнася до свободното им време. Когато ми звънне телефона и чуя: „Надежда Белелиева, имате работа.” Аз зная, че ми предстои среща с клиент и се насочвам с нагласата да направая най-доброто за него. Тогава вече зная, че творчеството се ограничава до това, което клиентът предложи. За мен остава да изкажа мнението си и да провидя дали има по-добри възможни варианти, или просто да се насоча към изпълнението.

Сайтът, по който работя трябва да е представителен, функционален и работещ. Това
означава, че дизайнът на всеки сайт трябва да е оригинален, да запази своята идентичност, да създава идеалните условия на пазара за потребителя. Визуалната представителност трябва да отговаря на изискванията както на клиентите, така и на потребителите. Продуктите или информацията трябва да е лесно достъпна и да няма никакви скрити елементи, които да са от първостепенно значение. Чудесна професия, но понякога изисква много взиране в компютъра и застояване на място. За да съм креативен уеб дизайнер трябва добре да съм отпочинала и перманентно да се грижа за здравето си. И вижте как лесно преминавам от темата за професионалния стандарт към качествената почивка. Имам различни хобита. Обичам да пътувам в България, да се запознавам с много хора от далечни селца и градчета. Случва се да им разправям за моята работа и те само кимат с глава. И казват типичното българско: „Брей, брей”.

Обикновено работата на Надежда Белелиева с само с изработка на сайт или неговата графична визия. Занимавам се и с оптимизация на сайтове, конверсии, ROI, но това

ми е останало повече от онези години, в които бяха на свободна практика. Професионализмът и работата във фирма изискват всеки да си знае мястото и да изпълни задачата, която му е възложена. Поддържам връзка с колеги в чужбина, както българи, така и хора от други националности. Опитвам се да поддържам висок статус на информираност за процесите, които стават в света на новите технологии и Интернет бизнеса, за да не пропуснем нещо важно, което може да се случи занапред. Хубаво е, че има лесен и достъпен начин, за придобиване на повече опит. Има достатъчно налична статистика. Има издания, които следят всичко в глобален мащаб, за да може информацията за IT сферата да е винаги на една ръка разстояния и да бъде използва адекватно. Аз, Надежда Белелиева, се старая да правя точно това. В името на качеството, професионализма и просперитета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>