Действащи на практика методи за отпушване на канали

Водата е спряла да изтича от сифона – значи в канализацията има запушване, в тръбата някъде се е образувало натрупване.
Как може бързо да се почисти тръбата и може ли въобще да се направи самостоятелно отпушване на каналите?

За методите, които са приложими при домашни условия, ще отбележим три:
– химичен;
– механичен;
– хидродинамичен.

Ако запушването не е много голямо, то някой от тези начини е напълно достатъчен, но понякога се налага да се комбинират методите за отпушване на каналите, включвайки и химически средства, и механични инструменти.

Изборът на начин за отпушване на каналите зависи и от причината за запушването. За битовата канализация за най-разпространени се считат следните причини:

– наслагване на мазнини;
– натрупване на твърди утайки;
– слепване на органични и неорганични отпадъци;
– попадане на по-големи предмети в канализацията.

Причините действат преди всичко комплексно. Така, напластените мазнини намаляват вътрешния диаметър на тръбата, забавят изтичането на отпадъчните води и се полепват по тях различни видове отпадъци.

Най-лесният начин, който не изисква физически усилия, е отпушване на каналите и почистване на тръбите с химически препарати.

В магазините ще намерите голям избор от специални химически средства за почистване на канализацията, които имат различен състав, подходящ за различните видове запушвания. Препаратите се различават по скоростта на реакцията и, разбира се, по цената.

Всички химически препарати съдържат информация на опаковката за състава, активното вещество, отстраняващо запушването, а така също и подробна инструкция за използването им.

Точно и ясно е записано как и за какви тръби могат да се използват, както и правилата за безопасна работа с тях.

Химическите препарати са на киселинна и алкална основа. Формата на предлагането им е – течност, прах, гранули, гел.

Правилата на ползването им са елементарни: насипват се или се наливат в отвора на запушения сифон, изчаква се посоченото време за действие на препарата (обикновено около половин час), промиване с вода.

Не трябва да се забравя ползването на гумени ръкавици, маска. Ако попадне препарат по кожата, трябва веднага да се промие с голямо количество вода.

Не трябва да се използват химически препарати за отпушване на канали, ако в отвора има задържана вода, защото може да се повреди покритието на мивката.

Не се смесват препарати на различна основа, защото между тях протича реакция, която може да повреди канализацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>