Колко често трябва да сменяте моторното масло

smqna-na-masloto

Това реално е толкова важно за качеството на моторнотомасло, както и да знаем, макар като любител шофьори какво се случва в недрата на двигателя и какви фактори се отразяват на стареенето на автомобила.

Колко често трябва да се сменя маслото при реалното функциониране на автомобила, зависи от някои фактори:

Градски маршрути

Трябва да споменем, че промяната на маслото „с пробег“ почти винаги ще бъде под оптимално. Същият пробег на магистралата и в градския режим е повече от четири пъти разликата в часовете на двигателя и огромна разлика при деградацията на нефт. Например, при стандартен интервал за замяна от 15 000 километра при задръствания, маслото ще се изразходи на 700 часа, а на пистата – дори под 200.

За качеството на маслената работа тази разлика повече от три пъти е колосална, защото дори при работа с ниско натоварване топлинният ефект върху нефта е много висок. В съвременните двигатели ситуацията се изостря от високата температура, термостата, непроветривият корпус и липса на охлаждане при престой в задръстване на машината, което води до рязък спад в този дял.

На пътя товарът може да бъде много различен. При скорости до 100-130 километра в час повечето машини имат по-малко от средното натоварване на двигателя, температурите са ниски и вентилацията на картера работи добре. Мощните двигатели имат минимално натоварване, което означава, че натоварването на маслото е твърде ниско. Може да бъде допълнено с: https://autoprofi.bg/total-quartz-ineo-ecs-5w-30-4l-prod1573.html.

При по-големи скорости, тъй като натоварването на двигателя се увеличава, това оказва и натоварването на маслото. При двигателите с малък обем с „къса“ трансмисия двигателят и маслото вече може да бъде доста нездравословен. При по-мощни двигатели товарът ще се увеличи гладко.

Заедно с увеличаването на натоварването на двигателя, условията на работа на маслото също се влошават: температурата на буталата се увеличава и потокът от разрушителни газове от картера започва да се увеличава. По този начин оптималните условия на работа както за маслото, така и за мотора са със средната скорост на половината от максималната на празен ход след загряването. Тук може да разгледате и за нови акумулатори: https://autoprofi.bg/akumulator-varta-blue-dynamic-45ah-prod1251.html.

При изчисляването часа се установява, че типичният интервал на смяна на маслото от 15 000 километра на двигателя е от 200 до 700, в зависимост от режима на движение.

По ирония на съдбата, 400 часа при типични градски скорости от 20-25 км / ч – това се равнява на 8-10 хиляди километра пробег на порция масло. И 400 часа при скорост от 80 км / ч., вече изглеждат нереално с 32 хиляди километра, въпреки че едва ли си струва да се стремим към подобен показател.

Е, малко от нас могат да се похвалят, че работят с автомобили в крайградски цикъл с постоянна скорост. И така, какво да направите, ако пробегът е предимно градски и двигателят също е подсилен? Очевидно е, че трябва да сменяте маслото по-често.

Обаче не само режимът на каране зависи от интервала за замяна. Друго важно нещо е какъв вид масло, който се излива в двигателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>