Кога да използваме 2 гайки за болт?

Ãîëÿìî ðàçíîîáðàçèå îò áîëòîâå, ïðåäëàãàíè îò ÈÒÒ Áúëãàðèÿ ÎÎÄ

Важно е да сме сигурни, че болтовете няма да се разхлабят. Но е възможно да не знаете изцяло как точно да постигнете това. За да предотвратим проблеми, свързани с разхлабване, то в тази статия ще обсъдим някои неща, които ще са ви от полза.

 

Кога имате нужда от 2 гайки?

Когато използвате 2 гайки, то имате нужда от една в стандартен размер и една по-малка. В повечето случаи тази по- малка гайка изпълнява застопоряваща роля, като държи основния болт здраво заключен и резистентен към вибрации, които биха могли да го разхлабят.

Начинът по който поставяте гайките е много важен, ако наистина искате да предпазите болта от освобождаване. Ще бъде по-добре, ако поставите първо по-малката заключваща гайка. Това би помогнало да се редуцира налягането, което минава първо през нея и след това отива към голямата гайка, която поставяме след малката.

Когато сте готови да поставите гайките, следвайте тези стъпки, които да ви уверят, че ще стоят здраво върху болта:

 

  1. Поставете тънката гайка първо, затегнете я до около една четвърт от болта
  2. Поставете по-голямата гайка на болта, но придържайте малката, за да не позволите да се затяга повече от това, в което е в момента. Ако не можете да направите това с пръстите си, изпозлвайте гаечен ключ.
  3. Затегнете голямата гайка на 100 %

 

Може би се чудите, защо поставяме малката гайка  първа? Поставяйки я преди по-голямата дава шанс резбите им да се заключат, което допринася за огромна редукция на всякакви видове разхлабващи набези.

Ако имате проблем с разхлабващи се болтове, то обмислете варианта да приложите методът на двете гайки. По този начин вие държите здраво затегнати крепежните елементи, точно на местата, които искате.

 

За да се сдобиете с висококачествени гайки, разгледайте каталога на ИТТ България ООД тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/гайки, където ще откриете разнообразие от видове, размери и клас на якост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>