Класически заем или микрокапан?

класически-заем

Ако нямате достатъчни 10, 20, 50 хиляди лева, за да купите нова кола или да поправите апартамент и трябва да завършите започнатото възможно най-скоро, трябва да вземете заем. Кой продукт обаче трябва да изберете? В този случай се сещате за два варианта? потребителски заем или микрозаем. Предлагам да разгледаме плюсовете и минусите на всеки.

Микрокредит? това е сравнително нов продукт за нашата страна. На теория той е създаден, за да позволи на нуждаещите се да разполагат с пари от заплата до заплата. Количеството и зрелостта на такива продукти са ограничени. Класически микрозаем за физически лица дава възможност да се вземат назаем от по-малка сума до по-голяма. Такъв заем се издава за период от 7 дни до няколко месеца.

Сред предимствата на такива продукти е лекотата на получаване. В същото време не винаги е необходимо да отидете в банката и да застанете на опашка, понякога е достатъчно да се свържете с организация, специализирана в издаването на микрокредити. Ще ви е необходим минимален набор от документи. Някъде лична карта ще е достатъчна, в някои случаи се изисква още един документ за самоличност – шофьорска книжка или паспорт. Скоростта на обработка на заявлението по правило не надвишава 15-20 минути и след половин час вече бързате до магазина, за да похарчите получената сума.

Именно тези предимства обаче класифицират микрокредитирането сред продуктите с най-висок риск за банка или друга кредитна институция. И за риска, разбира се, някой трябва да плати и в този случай кредитополучателят плаща. Лихвените проценти по такива заеми в най-добрия случай достигат 25% годишно. Към това можете да добавите допълнителни такси за обработка на заем и се оказва, че след месец, вместо заетите 20 хиляди, ще трябва да върнете доста повече. Леснотата при получаване на заем привлича кредитополучателя в капан. Заемането на дребни неща от кредитна институция може да се превърне в лош навик. В края на годината рискувате да откриете, че по-голямата част от заплатата е отишла за лихвени плащания.

Потребителският заем може да бъде достойна алтернатива. Можете да получите такъв заем само като добавите комисионна за издаване на заем! Въпреки това, вместо 2% на ден, ще давате на банката средно малко повече от 2% на месец. Освен това, когато работите с банка вие сте застраховани срещу неочаквани плащания, които много полулегални малки офиси, които нямат банкова лицензия и не са под строгия надзор на Централната банка, искат да представят като изненади.

Какво ще изберете зависи от вас!

Posted in seo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>