Класификация на инструменти с електронна клавиатура

11vПо какво цифровото пиано се различава от синтезатора или работната станция? По принцип – нищо, формирането на звука при всички е една и съща: клавиатура, тон -генератор, процесор на ефектите. Допълнителни функционални единици като секвенсер, хармонайзер, и форм-фактор ясно разграничават тези устройства в отделни категории.

  1. Цифрово пиано. Най-простото устройство от гледна точка на електрониката: минималният набор от звуци (обикновено няколко варианта за пиано, клавесин, няколко органа, и т.н.), прости ефекти, за да симулират звука в зала. Тези инструменти са предназначени за компенсиране на разликата в атмосферата на свиренето при обикновеното пиано. За това допринася клавиатура от 7-октави – клавиатура с имитация на механизъм от чукчета и твърд външен корпус с класически педали. Цифровото пиано често има покритие, което предпазва от прах върху клавишите и разполага със стойка за ноти.

Синтезатор. Устройство, което позволява да се получи желаният звук чрез натискане на клавиш. Няма средства за запис в обикновения синтезатор, както и други системи и други системи, помагащи да се създаде композиция. Днес синтезаторите се използват предимно в звукозаписни студия и за концерти на живо.

Синтезатор с авто акомпанимент. Той позволява да свирите музика с автоматичен акомпанимент и да записвате получената композиция като използвате вграден секвенсер. Добър вариант за млад композитор и незаменим при организиране на партита с инструмунти, както и за групи, свирещи в клубове и ресторанти.

3.Аранжор.  Същият като синтезатор с авто съпровод, но с повече възможности, като гъвкави и висококачествени алгоритми на съпровод и реалистично звучене.

Работна станция. Това е „най-мощното“ самостоятелно решение за композитори, които отхвърлят шаблоните. Няма автоматичен съпровод и други средства, които дават възможност за бърза и опростена работа. Но вие можете да правите почти всичко, което искате в ръчен режим. Водещите работни станции позволяват да създавате качествени студийни композиции, включително добавяне на парчета с живи инструменти и вокали партии (имат вход за микрофон и основна обработка на звука много от моделите, въпреки че микрофонът не е включена в комплекта).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>