Средства за почистване на канализацията и отпушване на канали

Канализационната система, както и други комунални сфери, се нуждаят от периодична профилактика, а ако тя не се прави може да се сблъскате с голямо неприятно запушване, справянето с което ще бъде сложно. Има няколко начина за отпушване на канали и прилагането на химични средства е един от тях.

Отпушването на каналите може да се направи по механичен начин с помощта на вакуум помпа или стоманизиран тел, но съвременния човек все по-често използва химични препарати за почистване на канализацията, защото с тях се работи много лесно, а ефекта е добър – почистват тръбите от запушването.

За това, че има проблем в канализацията може да се разбере понякога когато вече ситуацията е плачевна. Признаците, че може да се появи проблем, могат да се проследят.

Преди всичко обърнете внимание на скоростта, с която се оттича водата – ако тя започне бавно да се стича по тръбопровода или по-дълго се задържа, значи „на лице” е запушване на канала.

Така също признак за запушвания по канализацията е неприятния мирис, който излиза от сифоните.
Или когато отворите крана, то от отвора на мивката се надига мръсна вода с неприятен мирис.

Ако наблюдавате някой от тези „симптоми” на запушване, време е да отидете в магазина и да си закупите препарат за отпушване на каналите.

Помнете, че запушвания се появяват, когато в канализацията попаднат чужди тела, и колкото те са по-големи и по-плътни, толкова запушването е по-голямо.

На пазара за битова химия има различни видове средства, с помощта на които може да се направи отпушване на каналите и почистване на канализационните тръби. Това могат да бъдат прахове, гелове, гранулирани и течни средства.

Не може да се каже, че някой е от тях е по-хубав, защото различните производители предлагат различно качество препарати и вие трябва да си го изберете според собствения опит. Можем да кажем само, че е добре да започнете с гелообразен препарат, защото те най-добре проникват в запушването и се стичат по вътрешната повърхност на тръбите, разтваряйки натрупаните отпадъци.

Помнете, че химически средства могат да се ползват в краен случай, не е нужно да се ползват постоянно, защото могат да нарушат целостта на тръбите.

Преди да ползвате тези средства е необходимо помещението да може много добре да се проветри, защото в повечето случаи те дразнят лигавицата на носа.

Работете с ръкавици и ако случайно попадне препарат върху кожата ви, измийте я обилно с вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>