Как сами да направим смяна на щрангове

Когато се появи необходимост да се направи смяна на щрангове и тръби в дома, много собственици считат, че задачата е много сложна и веднага се обръщат за помощ към професионалисти от фирма за смяна на щрангове. Разбира се, майсторите се справят бързо, качествено, но не е толкова евтино.

За това в последните години много собственици се отказват от услугите на майсторите и се стараят сами да се справят със смяната на тръбите. Оказа се, че задачата не е толкова сложна след като в магазините се предлага голямо разнообразие от тръби и съединителни материали, които са сравнително лесно за монтиране.

Смяна на тръбите се налага в този случай, когато използваните в жилището тръби са вече в много лошо състояние – вътрешността им е натрупана от всякакви отлагания и това води до намаляване на пропускателната способност.

По някога се налага да се преместят поради промяна в обстановката на жилището, а тогава най-вероятно ще се наложи и смяна на щрангове.

Когато ще се прави смяна на тръбите в жилището, най-напред трябва да се спре водата при входа от главния щранг. Необходимо е да се уверите, че наистина водата е напълно спряна. Тогава можете спокойно на демонтирате старите тръби. В случай, че крановете не държат, е необходимо да се започне с монтирането на нови спирателни кранове.

Трябва да се има предвид, че е задължително при смяна на тръбите да се направи и смяна на щранговете.

Предварително е необходимо да се определят точните места да новите тръби, необходимите кранове и свързочни елементи. На лист хартия да се направи точна и подробна скица за разположението на тръбите, закрепване, свързване, поставяне на спирателни кранове.

Разбира се, всеки сам определя какви тръби ще ползва и съобразно това ще трябва да се снабди с всички необходими за работа инструменти.

За сега най-широко разпространение имат тръбите от поливинилхлорид, които имат добри експлоатационни качества и лесен монтаж. Монтажът на тръбите от металопластик се извършва с помощта на резба и не са необходими някакви много специални инструменти или да се изисква голям опит в тази работа.

При смяната на щрангове ще бъде необходимо спиране водата и на съседите. Ето защо е необходимо предварително да информирате домоуправителя за времето, когато ще ви бъде необходимо да се спре водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>