Как кредитът може да се превърне в проблемен?

zaem

Лесният достъп до кредитиране от кредитна компания понякога се оказва изкушение за някои хора, на които им липсва обикновена финансова култура. Те са на мнение, че след като могат да се отпускат толкова лесно, могат да кандидатстват за финансиране на само от една фирма. Фактът, че в много от случаите това е заем без поръчител, също допринася за бъдещите неприятности на несериозните платци.

Най-често хората, които имат някакъв финансов проблем, след като видят, че е лесно да се вземе бърз кредит, при следващия, дори и не толкова сериозен проблем, пак кандидатстват и така без да се замислят в един момент се оказват с няколко бързи заема, които не могат да обслужват.

Затова старайте се, когато имате нужда от пари, помислете дали е толкова необходимо тегленето на бърз заем или може да се реагира и по друг начин – да се изчака заплатата, да се плати възникналото задължение на вноски и т.н.

Тези кредити, при които има просрочие при плащането влизат в графата на проблемните кредити.  Тези, при които плащането е напълно прекратено, се водят лоши. Последствията и двата случая са неприятни за длъжника.

За да се избегне попадането в подобна унизителна ситуация, трябва да се обмисля добре всичко още преди кандидатстването за кредит. Искайте кредит, който няма да ви натоварва допълнително в бъдеще при изплащане на вноските. На всеки се случва поне веднъж да се разболее, да излезе в болничен и да получи по-малка заплата. Това може да обърка плановете ви за месеца и да осуети редовното плащане на някой кредит. Това е основание да предвидите и подобни ситуации и да поискате изплащане на по-малки вноски, за да не изпадате в затруднения.

Когато разполагате с повече пари, винаги можете да поискате предсрочно погасяване, което на свой ред ще спести доста от лихвите.

Когато кандидатствате за кредит, не пропускайте да разберете до най-голямата подробност условията за погасяване на кредита. На забравяйте да питате как става предсрочното погасяване? Важен момент е какво ще предприемете, ако останете без заплата за известно време? Има ли някакво допълнителни такси при преизчисляване на кредита или при погасяването му преди договорения срок?

Обмислянето на всички тези важни неща ще ви помогне да осъзнаете какво е по-изгодно за вас. Дори не помисляйте за кандидатстване за кредит, ако доходите ви не са постоянни. Вие може да успеете да излъжете кредитора си, че имате работа и сигурна заплата, но така си правите лоша услуга. Когато спрете плащането и кредитът стан съдебен, изпълнителният лист дава правото на кредитора да си вземе парите, които му дължите дори и след 10 или 20 години.

Лошото представяне пред един кредитор ще накара всичко останали да ви отказват кредити. Кредитният регистър в БНБ пази кредитната ви история дълги години и всяко забавяне се отразява там веднага. Това е лош сигнал за кредиторите и те избягват да дават кредити на подобни клиенти.

Ако въпреки всичко сте взели необмислено кредит и в момента ви е трудно да го обслужвате, най-добре е да се срещнете с представител на кредитната компания и да обсъдите какво може да се направи, за да можете да влезете в ритъм и да ви е по-лесно да плащате вноските си. Не е добър вариант да се криете или да влизате в конфликт с консултантите. И вие, и те имате интерес този кредит да се плати, така че е добре да разговаряте и да изберете най-доброто и за двете страни.

Най-лошият изход за „лошия кредит“ е той да достигне до съдия-изпълнител. Тогава цифрите стават още по-впечатляващи. Налагат се запори на банкови сметки, изземва се имущество, запорират се заплати и още един куп унизителни неща, които могат да бъдат избегнати, ако си правите сметката добре още в самото начало. Разумните решения винаги са били по-удачни от първосигналните реакции в екстремни моменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>