Какво е това кислородна терапия

Кислородна терапия – това е използване на кислорода с лечебна или профилактична цел. Кислородът е жизнено необходим за съществуването на клетъчното дишане за това физиологично въздействие на такава терапия има много голямо значение при хипоксия, когато е нужно да се компенсира недостигът на кислород в тъканите.

Индикация за кислородна терапия са набор от състояния. Много ефективна е тази процедура при остра и хронична дихателна недостатъчност и белодробни заболявания. Прилага се също при: сърдечна недостатъчност, артрит и артроза, черепно-мозъчни травми, пристъп на задушаване при алергични реакции и други заболявания.

Процедурата с кислород помага за бързо възстановяване след натравяне с въглероден окис и алкохол. Показанията за лечение с кислород са много, а противопоказания и странични ефекти почти няма. Не се препоръча при белодробен кръвоизлив.

Кислородната терапия се прилага чрез назален катетър. Само такъв метод може да замести недостатъка от кислород. Лечението с кислород има много предимства в сравнение с другите методи на лечение. Освен това при него няма странични действия като болка или кожни обриви, не възникват усложнения.

Ефекта след приложението му е само положителен:
– укрепва се имунитета;
– налягането се нормализира;
– метаболизма се подобрява;
– засилва се възстановяването на тъканите;
– подобрява се микроциркулацията на тъканите и обмена на веществата в клетките.

Вдишването на чист кислород може да окаже токсично действие върху организма на човека – сухота в устата, усещане на парене в гърдите, болки в гръдния кош, конвулсии.

По тази причина за кислородната терапия се използва газова смес, съдържаща до 80 % кислород (най-често от 40 до 60 %). При вдишване на газова смес, съдържаща до 50 % кислород, може да се правят процедури в течение на много дни без опасност за вредни физиологични последствия.

Под влияние на кислородната терапия се повишава напрежението на кислорода в кръвната плазма, нараства концентрацията на хемоглобина в кръвта, нормализира се артериалното налягане и ритъма на сърцето.

Лечението с кислород намалява отока на тъканите, активира регенерацията на мускулите, периферните нерви. Подобряват се показателите на сърдечно-съдовата система, дишането, функцията на черния дроб и обмяната на веществата.

Трябва да се знае, че лечението с кислород е ефективно само тогава, когато предварително е възстановена проходимостта на дихателните пътища и механизмите за предаване на кислорода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>