Какво да носите, когато сте на яхти

Често хората, когато за първи път ще почиват на яхти мислят, че след като ще се занимават с водни спортове не им трябва нищо друго, освен бански костюм и лека лятна дреха. Но това е заблуда.
Преди всичко във водата почти никога не е така топло, както се мисли. Ако сте по бански, бързо ще измръзнете, ще ви стане некомфортно и ще останете недоволни от разходката в морето. Това в края на краищата може за винаги да ви откаже от водните спортове.

На второ място във водата има опасност бързо и незабелязано да изгорите и в такъв случай следващите десетина дни няма да искате да погледнете слънчевите лъчи. Практиката показва, че дрехите на почиващите на яхтите трябва да са многослойни. Например, когато се намирате на палубата трябва да имате тениска и панталон. Ако вие много горещо, винаги можете да съблечете нещо. Ризи и джинси от памук не обличайте, защото те не са подходящи за ветроходство. Когато се намокрят, ще ви стане студено, а те не могат да съхнат бързо.

Необходимо е да се запасите със слънчеви очила, за да си предпазите очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Не е необходимо да си купувате пълна екипировка за пребиваването на яхти до този момент, докато поне веднъж не сте били в плавателен съд за да разберете точно от какво имате нужда. Това ще ви помогне да икономисате средства.

Добре е да имате информация за времето, което ще ви ориентира в начина на обличане. В интернет ще намерите сайтове, от които ще имате възможност постоянно да следите времето. Тези програми са интересни и с това, че по всяко време може да получавате информация за всяка точка със зададени координати. Може просто да вкарате курса по картата и в отделен прозорец ще виждате прогнозните стойности на вятъра и налягането.

Опита показва, че най-добрата прогноза е тази от местната метеорологична служба, разположена непосредственото в предполагаемо плаване на яхтите. Става въпрос за местните уникални условия. Ако в открития океан няма смущения от вятър и вълни, то и математиката работи на пълен ход. Само местните прогнози могат навреме да дадат информация за внезапно усилване на вятъра, защото те отчитат множеството локални фактори и да ви осигурят спокойствието на яхтите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>