Историята има аромат

Мъжки аромати
Мъжки аромати
Мъжки аромати

Парфюмите са изминали дълъг път за да достигнат до нашата тоалетка. Може би не сте си давали сметка колко точно дълъг път са изминали те. Всъщност първите парфюми датират от преди повече от 4 хиляди години. Жена – парфюмерист на име Тапути се счита за откривател на парфюмите. За това свидетелстват древни текстове. Всъщност това се случва в древна Месопотамия. Тя започнала да извлича ароматите на цветя и билки и да ги дестилира. Това се харесало на фараоните и те честичко започнали да използват ароматните течности, за да придадат на кожата си магично и божествено ухание. В последствие парфюмите достигнали до Персия и Рим. Учените откриха на остров Кипър останки от шишенца, колби и фунии на повече от 4 хиляди години, доказателство за това, че древните са разбирали от парфюми и са се интересували от тяхното производство.

В Европа обаче парфюмите станали неизменна част от тоалета на хората едва по време на Ренесанса. Монаси от Флоренция започнали да дестилират парфюми, а на изток в Унгария, кралица Елизабет Унгарска поръчала на химиците си да започнат да произвеждат парфюми. Така се родила и известната унгарска вода. Парфюмите достигнали до Франция чрез личния парфюмер на Катерина Медичи. Той занесъл шишенца в Париж, а те толкова много допаднали на хората, че Франция бързо започнала производството им. По това време в Европа къпането било заклеймено, като се смятало, че то може да доведе до смърт. Така с помощта на парфюмите, аристократите започнали да прикриват телесните си миризми. Родил се изразът „европейски душ”.

Суровината за производство на маркови парфюми, както в древни времена, така и днес, си остават цветята. Французите осъзнали, че плодородните земи на южна Франция са чудесни за отглеждането на цветя за нуждите на парфюмерите. Ето защо те масово започнали да отглеждат ароматни цветя. Тази традиция се е запазила и до днес, като сега Франция и Италия са основни производители на оригинални парфюми, а те на свой ред носят на двете държави огромно приходи в хазната. Днес изобилието от мъжки парфюми и дамски парфюми е зашеметяващо, а те са част от живота ни и по всичко изглежда, че тази тенденция ще се запази за години напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>