Как правилно да изберем цвета на интериорните врати

Вратите в миналото са имали за задача да пазят жилището от ветровете и чуждите погледи. Животът в годините се променя, променят се и вратите – заедно с входните се появяват и интериорните врати, които непрекъснато се променят в зависимост от модата.

Тяхното предназначение е да разделят помещенията, използвани за различни цели.

През последното столетие развитието на този отрасъл не отбелязва някакъв напредък, тъй като е реализирана идеята за функционалността, а естетическата страна по това време няма такова значение.

На сегашния етап всичко се променя и интериорните врати са част от интериора на жилището. Правилно избран модел, цвят, могат напълно да променят помещението, да подчертаят стила на интериора.

Има няколко варианта за избор цвета на интериорните врати, така че те да са в общ ансамбъл с помещението. Добре съчетания цвят внася единство в декора, дава завършеност на интериора.

Един от начините е съобразяване с цвета на цокъла и декоративните елементи. Според класическия вариант цокъл и декоративни елементи са в един цвят, съответно и платното на вратата трябва да е в същия цвят.

При желание може да се излезе от канона и да се избере противоположен цвят на контури и платно, и ще се получи контраст, който ще внесе разнообразие.

Красиво изглежда тъмно платно със светли декорации.

Подходящият цвят може да бъде избран като се съгласува с мебелите. В този случай е необходимо да се обърне внимание и на материала – мебелите е добре да са от еднакъв материал.

Красиво изглеждат интериорните врати в цвят контрастен на подовото покритие. Не е желателно цвета да е еднакъв, защото се получава някакъв преход от едната плоскост в другата.

За да не се случи това, избирайте цвета така, че да има хармония и взаимодействие между тях.

Добър вариант е съчетаване цвета на интериорните врати с този на стените.

Цвета и материала могат да се избират и в зависимост от стила на различните помещения, но да се направи това е доста сложно, когато всяка стая, било то гостна или спалня, баня, кухня, има своя колорит.

За да вземете правилно решение за избора на цвят, може да се консултирате с дизайнер за вътрешно оформяне на жилището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>