За и против амниоцентеза

Да се направи амниоцентеза е възможно през време на цялата бременност, без последния месец. Оптимален срок за тази манипулация се счита периода от 16 до 18 седмица, когато още плода има относително малки размери, а количеството околоплодни води са вече достатъчни. При необходимост може да се направи и в ранния период на бременността. Ранната амниоцентеза се препоръча в тези случаи, когато има много голяма вероятност за вътреутробни аномалии на плода. В тези случаи често възниква необходимост от прекъсване на бременността и колкото по-рано бъде направено това, толкова по-малки са психическите и физически болки на жената.

В ранен стадии на бременността тази манипулация се препоръча при наличие на един или няколко фактора:
– възрастта на бременната е под 20 или повече от 40 години;
– наличие при някой от родителите наследствени болести, които теоретически може да се унаследят от бебето;
– родено вече бебе с някакви наследствени болести;
– наличие на лабораторни и инструментални показатели за необходимостта от по-дълбока диагностика.

Освен това лекарят може да назначи процедурата независимо от периода на бременността в случай, когато възниква подозрение за аномалии в развитието на плода или хипоксия на плода, зрелостта на белите му дробове, диагностика за вътреутробна инфекция. Приемането на препарати от бременната оказват вредно въздействие на плода. При много околоплодни води също може да се наложи прилагането на амниоцентеза, като главната цел е да се отделят излишните води, за да се осигурят нормални условия за растежа и развитието на плода. Амниоцентезата се явява не само диагностично мероприятие, а и лечебно, в това число и хирургическа намеса.

Основните противопоказания за извършване на процедурата не са много, но всички те са продиктувани от съображения за безопасност за запазване на бременността и здравето на плода. Към основните противопоказания се отнасят: опасност от спонтанен аборт и отделяне на плацентата, остри инфекциозни процеси с всякаква локация или обостряне на хронични инфекции. Лошата коагулация на кръвта не е противопоказна, но амниоцентезата в този случай се изпълнява много внимателно с използването на препарати, намаляващи времето на кръвотечение.

Резултатите от процедурата обикновено са готови след 2 – 3 седмици. Срокът за получаването им е в зависимост от вида на изследванията, които са необходими за откриване нарушения в развитието на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>