Естествен паркет – красота и топлина

Въпреки изобилието на съвременни довършителни материали за пода, естественият паркет привлича специално внимание като благороден и естествен материал. И това не е случайно, защото е трудно да се избере по-подходяща подова настилка за личен кабинет, хол с камина или спалня, където всичко трябва да насърчава релаксацията и да излъчва положителна енергия.

Собственикът, който е решил да създаде етаж от естествен паркет в дома си, трябва преди всичко да е наясно с предстоящите значителни разходи, защото той и всички работи по неговото полагане могат да летят в доста лева. Ако обаче се вземе такова решение, процесът на избор сам по себе си е удоволствие, въпреки че при сегашния асортимент той може да бъде досаден, ако нямате познания за настилката и нейните видове. За да изберете подходящия вид, трябва да знаете характеристиките на различните му видове и да разберете дървесните видове.

Идеалният естествен паркет може да се нарече траен, красив и в същото време издръжлив естествен материал с ниска топлопроводимост. Колкото и странно да изглежда, съвременната наука вече се доближава до изучаването на торсионните полета, излъчвани от различни материали и тяхното въздействие върху човешкото здраве. Вече можем спокойно да кажем, че естественият материал е естествена среда за хората и наличието на естествена основа на помещението в буквалния смисъл на думата ще осигури мощен хармоничен фон за цялото жилище.

Естествената дървесина е материалът, от който е изработен, така че нейните свойства допълнително ще определят качествата му, неговата издръжливост и външен вид. Влажността е едно от най-важните физични свойства на дървесината, засягащи и неговото качество. Благодарение на влакнестата си структура и порьозност, дървесината лесно абсорбира влагата и лесно я отдава. Тази способност се нарича хигроскопична, с други думи, дървото „диша”.

Преди полагането естественият паркет трябва да лежи върху обекта за 4-5 дни, за да може да приеме параметрите на влажността на помещението. След това можете да започнете да го полагате.

Естественият паркет може да бъде защитен от влага не само с лак, но и със специални импрегнации на базата на масла или восък. За разлика от лака, импрегнациите не създават херметичен филм, а запълват порите на паркета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>