Душове при хората с увреждания

1-idei-za-banqta

Много от фирмите за санитарен фаянс през последните повече от десет години произвеждат техни продукти в съответствие с индивидуалните физически характеристики на такива хора. В банята, ако един член на семейството има някакви трудности, най-добре е да оборудваме душ кабина без душ корито отдолу. Този дизайн може да бъде напълно произволен, но най-важното нещо, което го отличава от традиционните душове –това е липсата на повдигнат первазотдолу, а се влиза директно под душа, което прави възможността да се използва от потребителите в инвалидни колички.

Душът за хора с увреждания, трябва да бъдат оборудван така, че хората със специални потребности, да могат да се къпят без чужда помощ. По-конкретно – седалка в стената и душ с гъвкав маркуч, закрепени на желана височина, като се гарантира пълната автономия и интимност.

Стаята за баня трябва да бъде освободена от всякакви излишни мебели и декоративни обекти. Нищо не трябва да пречи на движението на инвалидната количка. Ако започнем от принципа на рационално удобство, практически да направим, така че тоалетна чиния да е разположена в непосредствена близост до душа.

Друго необходимо условие, от което трябва да се ръководим при инсталиране на душове за хора с увреждания и за възрастни хора – е наличието на парапети. Това ще им помогне да не загубят равновесие, самостоятелно да стават от инвалидната количка – и да сядат върху специална сгъваема седалка вградена в стената.

Необходимо е също така да се вземе предвид височината на рафтовете за съхранение на принадлежностите за баня. И, разбира се, не забравяйте, правилният избор на материалите за обработка на повърхностите. Подовите настилки в тези бани трябва да бъдат или от естествен камък с грапава повърхност или керамични плочки с противоплъзгащи свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>